Reactie toevoegen

Reisverslag Noord-Italië 2017 Deel 15

Tags: 

Zaterdag 14 oktober 2017
De Sint-Petroniusbasiliek is vernoemd naar een bisschop uit het Bologna van de 5de eeuw na Christus. Met de bouw van de kerk is gestart in 1390. Zoals in het vorige reisverslag aangegeven zou de kerk groter moeten worden dan de oude Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, maar werd de bouw door Pius IV stil gelegd. De onafgemaakte façade laat vandaag nog steeds zien dat de kerk noit is voltooid.



De kerk bestaat uit een middenboek en een twee zijbeuken. Om het geheel heen zijn in totaal 22 straalkapellen gebouwd. In 1530 is de laatste keizer van het Heilige Roomse Rijk (Karel de 5de) in deze kerk getroond.



Een aantal bijeenkomsten van het Concilie van Trente zijn ook in deze kerk gehouden. In de kerk bevindt zich de grootste zonnewijzer van de wereld, ontworpen door de astronoom Giovanni Domenico Cassini.



In de kerk is ook een fresco van de Giovanni da Modena te zien dat een scene verbeeldt uit het Inferno van de Italiaanse schrijver Dante Alighieri. Op deze fresco valt Mohammed in de hel ten prooi aan demonen. Vanwege dit fresco is een tweetal keer een aanslag geprobeerd te plegen op de kerk. Beide aanslagen zijn door de Italiaanse politie verijdeld.



Na in het begin van de middag wat gegeten te hebben, heb ik daarna het archeologisch museum van Bologna bezocht. Het museum bevindt zich in het Galvani paleis uit de vijftiende eeuw. In het museum zijn vondsten van de geschiedenis van de stad te vinden van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Ook heeft het museum een belangrijke collectie oude Egyptische stukken.



Een voorbeeld van een Egyptisch stuk is dit reliëf van Horemheb. het beeld het 110de hoofdstuk van het boek van de doden uit. Het komt uit de periode van de 18de dynastie (1332 tot 1323 voor Christus).



Het volgende reliëf laat een echtpaar zien voor een offertafel. Het komt uit de periode van de 19de dynastie (1292 tot 1190 voor Christus).



Een model van een roeiboot uit de periode van de 11de en 12de dynastie (2018 tot 1794 voor Christus). Dit soort boten werd gebruik om goederen en mensen over de Nijl te transporteren. Ook werden overledenen en goederen die aan de overledene werden meegegeven met dit soort boten vervoerd.





Een afbeelding van Urener, zangeres van Amun, uit de 18de dynastie (1539 tot 1289 voor Christus). Boven zijn de goden Osiris, Isis en Wepwawet te zien, die voor een offertafel met voedsel en lotusbloemen zitten. Op de onderste rij is Urener te zien die een offer uitvoert met een lotusbloem in de aanwezigheid van drie andere vrouwen en twee kinderen.



Een afbeelding van Perinefer, de eerste heraut van de koning uit de tijd van de 19de dynastie (1279 tot 1213 voor Christus). Dit stuk is eigenaar geweest van een hoogwaardigheidsbekleder van het hof van Ramses II.



Het museum heeft zoals op de onderstaande foto te zien is, een grote collectie van Egyptische beelden en beeldjes.



Een mummie uit de tijd van de 26ste dynastie (664 tot 525 voor Christus).



Nog meer beeldjes.



Een van de meer opmerkelijke zaken in dit museum was de bewaarde mummie van een krokodil (Periode onbekend).



Een aantal beeldjes van de Egyptische god Anubis. Anubis wordt afgebeeld als een jakhals of als mens met het hoofd van een jakhals. Anubis van tot de komst van Osiris de belangrijkste god op het gebied van begrafenissen.



Een tweetal grafkisten uit Egypte.



Op de onderstaande foto is het binnenplein van het archeologische museum te zien. Langs de muren zijn allerlei objecten te zien uit de Romeinse tijd.



Zelfs in de garderobe van het museum stonden nog de nodige beelden.



Een ander prachtig gebouw in Bologna is de bibliotheek in het Palazzo dell'Archiginnasio. Het gebouw is van 1562 en zorgde ervoor dat alle verschillende onderdelen van de Universiteit van Bologna voor het eerst op een plek zaten.



Overal zijn wapenschilden te zien. Studenten en docenten die goede prestaties hadden geleverd kregen een eigen afdruk op de muur. De wapenschilden gaan steeds over een studenten uit een bepaald gebied.



Vanuit de straat kom je eerst op een binnenplaats terecht. Op deze binnenplaats zijn de eerste twee foto's gemaakt. Via de trap op de onderstaande foto kun je vervolgens het gebouw waarin de bibliotheek gevestigd is naar binnen gaan.



De bibliotheek gaat op zaterdagen rond twee uur dicht. Ik was er pas rond kwart voor twee en kon daarom alleen rondkijken in het openbare gedeelte. Dat is het deel waar je zo naar binnen kan en wat dus nog geen onderdeel is van de eigenlijke bibliotheek. Ook binnen zal de muren en plafond overal vol met beschilderingen.

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.