Reisverslag Berlijn Augustus 2020 Deel 1

Tags: 

Donderdag 13 augustus 2020
De coronasituatie die vanaf maart 2020 Europa in haar greep heeft gehouden, heeft mijn reisplannen voor het jaar 2020 behoorlijk in de war gegooid. Gelukkig was in de zomer van 2020 de situatie weer redelijk normaal, waardoor het toch weer mogelijk was om in beperkte mate veilig op reis te gaan. Uitgebreide reizen door Europa met de trein zaten er helaas niet in omdat de situatie toch nog vrij onvoorspelbaar was.

Een aantal dagen naar Berlijn is dan een goed alternatief. Niet met de trein, maar met de auto. Je bent dan wel wat langer onderweg dan met de trein, maar het is in deze corona tijden wel een veilig alternatief. En mocht er toch ineens iets veranderen vanwege corona dan kun je snel zelf weer naar huis.



Half augustus ben ik dan ook vier volledige dagen in Berlijn geweest. Zoals al aangegeven in mijn reisverslag over een eerdere vakantie naar Frankfurt am Main in juli was in Duitsland te merken, dat corona daar een stuk serieuzer genomen werd. Overal waar je binnen was, moest je een mondkapje dragen. In de zomer waren de besmettingsaantallen zeer laag, maar door de mondkapjesplicht werd je er in Duitsland continu aan herinnert dat er nog steeds iets aan de hand was. Dat in tegenstelling tot Nederland waar het leven in de zomer soms gewoon door leek te gaan alsof er niets aan de hand was.



De stad Berlijn heeft twee dierentuinen. Dat is nog een overblijfsel van de periode dat Berlijn verdeeld was tussen West- en Oost-Duitsland. Op deze eerste vakantiedag ben ik naar de dierentuin in het oosten van Berlijn geweest. Dit is een zeer ruim opgezette dierentuin. Hier ben ik in december 2019 al eens eerder geweest, toen ik een paar dagen in Berlijn was voor de kerst. Dan kun je in de avond de dierentuin bezoeken, die dan helemaal in kerststemmig is gebracht.



In deze ruim opgezette dierentuin zijn een groot aantal dieren uit allerlei delen van de wereld te bekijken. Zo is op de onderstaande foto de Virginia oehoe (een soort uil) te zien. Deze uit komt voor op het volledige Afrikaanse continent.



Op een enkele plek in het park kun je nog een overblijfsel vinden uit de DDR tijd. Een voorbeeld hiervan is het volgende monument ter nagedachtenis aan het werkkamp Wuhlheide. In dit kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Gestapo dwangarbeiders uit 16 verschillende landen aan het werk gezet voor de oorlogsindustrie. In een tekst op het monument worden de leden van de verboden Communistische Partij van Duitsland expliciet genoemd. Een aanwijzing dat dit dus een monument uit de tijd van de DDR is.



Op de volgende foto zijn een tweetal Wallische geiten te zien. Wat bij deze dieren bijzonder is, is de scherpe scheiding tussen de kleuren wit en zwart van de vacht.



Hieronder op de foto allerlei verschillende vogels uit Afrika.



Op deze dag halverwege augustus was het in Berlijn nog erg warm. Deze rendieren, die oorspronkelijk uit het Aziatische deel van Rusland komen, waren dan ook aan het schuilen voor de zon.



Een van de grotere gebouwen in deze dierentuin is het Alfred-Brehm-Huis. Dit is een gebouw dat in 1963 geopend is. Het belangrijkste onderdeel van dit gebouw is een tropische hal met allerlei tropische planten en vogels. De tropische hal bevindt zich in het midden van het gebouw. Rondom de hal is een gang waar je doorheen kunt lopen.



Hieronder een foto van een van de dieren die in dit gedeelte van de dierentuin te zien is. Het gaat hierbij om een “Onechte gaviaal”, dat is een krokodil die voorkomt op een aantal Indonesische eilanden en landen zoals Maleisië en delen van Thailand.



In de tropische hal kun je via een aantal wandelpaden door het tropische landschap heenlopen. Via een trap kom je op een plateau terecht dat je een mooi overzicht geeft over de hele hal.



Het gebouw is dusdanig gemaakt dat er buiten de tropische hal nog een aantal andere kleinere binnenruimtes zijn voor dieren die in verbinding staan met de buitenlucht. Binnen lijkt het dan alsof er in dit deel van het gebouw geen dieren zijn, maar als je buiten langs het gebouw wandelt, kun je ze van die kant zien.



Op de volgende foto is een Oost-Afrikaanse Oryx te zien in het buitengedeelte van de dierentuin..



Vervolgens een foto van het buitenverblijf van de vogels.



In deze dierentuin bevindt zich ook een flink aantal Zwartvoetpinguïns. Dit is de enige soort van dit dier, die leeft in Afrika. Deze dieren kunnen als ze op jacht zijn naar vis tot een diepte van meer dan 100 meter komen.



De laatste foto van dit deel van het reisverslag over Berlijn laat een nevelpanter zien, die ligt uit te rusten op een tak. Dit dier leeft vooral in het zuid-oosten van Azië en gebruikt bomen om in uit te rusten of te slapen.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.