Reisverslag Berlijn Augustus 2020 deel 9

Tags: 

Zaterdag 15 augustus 2020
Hierbij het vervolg van de wandeling in Klein Glienecke, een deel van de DDR dat ten tijde van de muur volledig afgesloten was van het westen van Berlijn en alleen via een brug vanuit de DDR bereikbaar was. Op de volgende twee foto’s is de situatie te zien bij de straat “Am Böttcherberg” ten tijde van de muur en in 2020.

De volgende foto komt uit maart 1988 en is genomen vanuit de West-Berlijnse kant van de muur. Duidelijk is ook hier weer te zien dat er aan de oostelijke kant twee muren zijn met ertussen een leeg gebied om mensen die vluchten snel op te kunnen merken.

Op deze twee foto’s is opnieuw het stuk te zien waar Klein Glienecke het smalst is. De muur staat op dit kleine stukje langs beide kanten van de weg. De resterende foto’s komen uit het andere deel van Klein Glienecke dat direct naast het Teltow kanaal ligt.

In deze wijk was er in de tijd van de DDR ook een eigen winkel met de erg functionele naam “Konsum”. De winkel is inmiddels verdwenen maar de letter staan nog op het pand dat nu een woonhuis is geworden.

Ook vanuit Glienicke is geprobeerd te vluchten door middel van het graven van een tunnel. De onderstaande foto’s laten de plek zien waar vanuit een voormalig woonhuis zo’n tunnel gegraven is.

In Klein Glienecke is ook een kleine kapel te vinden. De kapel is in 1881 ingewijd. Ook in de DDR-tijd vonden er in de kapel nog regelmatig vieringen plaats. Toen er vanaf het terrein van de kapel een geslaagde vluchtpoging ondernomen werd, werd de kapel verboden gebied. Hierdoor raakte het gebouw in verval. Na de val van de muur is de kapel volledig gerestaureerd en weer in zijn oude glorie herstelt.En hierbij nog een laatste foto uit het gebied Klein Glienecke.

Als je vervolgens verder loopt op de “Berliner Mauerweg” kom je als snel uit bij de Glienicker Bruecke. Deze brug is bekend uit de koude oorlog omdat hier een aantal keer door oost en west gevangenen uitgewisseld werden waaronder de bekende Russische burgerrechtenactivist Anatolij Schtscharanski in 1986.De wandelroute loopt hier langs het slot Glienicke. Het slot en bijbehorende park staan net zoals meerdere paleizen in Potsdam en Berlijn op de Unesco erfgoedlijst. Het slot Glienicke was het zomerverblijf van Karel van Pruisen. Het slot is gebouwd naar voorbeeld van een Italiaanse villa. Tijdens een eerdere vakantie in Berlijn ben ik hier al eens geweest.Aan de andere kant van de Havel zie je na een tijdje lopen de Verlosserskerk staan. Deze kerk lag tussen 1961 en 1989 in het zogenaamde “Sperrgebiet” waardoor hij niet toegankelijk was. De muur liep hier over het terrein van de kerk. In de loop van de jaren raakte het gebouw steeds meer in verval. Uiteindelijk is de kerk met behulp van geld uit West-Berlijn weer opgebouwd. Op 24 december 1989 kan er weer een viering gehouden worden. Later is ook de omgeving rondom de kerk weer geheel hersteld.Verder doorlopend kom je vanzelf uit bij de Evangelische Sint Peter en Pauluskerk. Deze kerk is tussen 1834 en 1837 in opdracht van Koning Frederik Willem III gebouwd voor de inwoners van Klein Glienecke en het Pfaueninsel.De route loopt vervolgens verder langs de Havel om uiteindelijk bij de Wannsee uit te komen. Dit is een bosrijk gebied met langs het water allerlei mogelijkheden om hier te recreëren.

Uiteindelijk kom je dan uit bij het standbeeld van de “Flensburger Löwe”. Dit is een zinken afgietsel van een bronzen beeld van de Deense beeldhouder Hermann Wilhelm Bissen. Het oorspronkelijke bronzen beeld is gemaakt naar aanleiding van een veldslag die de Denen in 1850 gewonnen hebben van opstandige inwoners van Sleeswijk-Holstein. Na afloop van de Duits-Deense oorlog wilden Duitse burgers het beeld verwoesten. Het is toen uiteindelijk opgeslagen en naar Berlijn verhuisd. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is het door de Amerikanen weer teruggegeven aan Denemarken om uiteindelijk weer op zijn oorspronkelijke plek in Flensburg terecht te komen in 2011. Door de Berlijnse bankier Wilhelm Conrad is in 1874 een zinken afgietsel van het beeld gemaakt dat sinds 1938 op de huidige plek staat.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.