Reisverslag Budapest zomer 2021 deel 1

Tags: 

Dinsdag 3 augustus 2021
Voor het eerst sinds twee jaar had in voor de zomer van 2021 weer een lange vakantie gepland. De corona situatie had in 2020 behoorlijk roet in het eten gehouden en uiteindelijk waren alleen twee korte vakanties naar Duitsland (Frankfurt en Berlijn) mogelijk. In het najaar van 2020 verslechterde de corona situatie weer snel zodat ik een al geplande reis naar Polen af moest zeggen.

Rond de meivakantie van 2021 was de situatie ook nog steeds niet goed, zodat de eerste reismogelijkheid zich pas in de zomer van 2021 voor deed. Om indien nodig de reis snel aan te kunnen passen, heb ik in 2021 alles met de auto en dus niet met de trein gedaan. Een corona besmetting of aangepaste toegangseisen voor een bepaald land zouden de reisplannen zomaar in de war kunnen gooien.

Als eerste was het dan ook van belang om tijdig de twee vaccinaties te krijgen. Nederland was in tegenstelling tot andere Europese landen vrij laat begonnen met vaccineren. De reisregels in 2021 waren over het algemeen zo dat als je twee keer gevaccineerd was, je zonder problemen naar andere landen in Europa kon reizen. Vaak moest de tweede vaccinatie dan wel 14 dagen geleden gezet zijn. Was je nog niet twee keer gevaccineerd dan was een negatieve PCR test nodig om onder een eventuele quarantaine uit te kunnen komen. Maar dat laatste was niet in alle landen mogelijk. Vooral Duitsland voerde een streng beleid tegen landen waarin veel corona besmettingen waren.

Met wat proberen op de afspraken website van het ministerie lukte het om tijdig de twee vaccinaties te krijgen. Een ander voordeel hierbij was dat in het zuiden van Nederland de vakanties in 2021 pas heel laat begonnen. Op 14 juli had ik mijn tweede vaccinatie en de vakantie begon op 26 juli. Om helemaal safe te zitten ben ik bewust pas in de week van 3 augustus vertrokken. Een andere complicatie was nog dat ik per se een stempel in mijn gele boekje wilde van de coronavaccinatie. Er is weliswaar een App, maar die is alleen voor Europese landen. En verder is een papieren back-up altijd handig als je bijvoorbeeld in een gebied bent waar geen mobiele dekking is en je toch een coronabewijs moet laten zien. In Nederland is heel lang door het ministerie actief tegengewerkt dat mensen een stempel in hun gele boekje kregen. Er werd beweerd dat het geen enkele status heeft, terwijl het document in landen als Duitsland en Oostenrijk gewoon erkend werd en wordt. Ik moest dus ook nog eens een GGD vinden, waar ik snel terecht kon en die het boekje stempelde. Dat bleek uiteindelijk de GGD Rotterdam-Rijnmond te zijn. Op zich logisch want in Rotterdam zit de haven en daar kennen ze dus het belang van dit document. Na druk uit de Tweede Kamer ging de regering overstag en werd er vervolgens standaard door alle GGD’s in het gele boekje gestempeld. Het gevolg was dat er in Ridderkerk, waar ik voor mijn vaccinatie moest zijn, beide keren een lange rij stond.

Eind juni 2021 kwam de toenmalige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, met “Dansen voor Janssen”. Met een prik van het Janssen vaccin kon je onmiddellijk toegang krijgen tot allerlei evenementen en festivals. Dit om de vaccinatiebereidheid onder jongeren te vergroten. Wat even “vergeten” werd was dat het dan nog 14 dagen duurt voordat dit vaccin goed werkt. Het gevolg was dat er binnen zeer korte tijd een enorme coronapiek kwam. De minister moest terugkomen op zijn besluit. En omdat de besmettingen in Nederland zo hoog waren opgelopen verklaarde Duitsland ons land tot een “Hochinzidenzgebiet”. Dit betekende kortweg dat als je niet volledig gevaccineerd was (plus 2 weken) je verplicht in quarantaine moest. Een negatieve PCR test was niet meer voldoende. Dat is in eerste instantie vooral van belang als je met het vliegtuig reist, want dan wordt er gecontroleerd. Op snelwegen was van enige controle niets te merken.

Budapest was de eerste bestemming van deze reis. De route heb ik dan ook in twee stukken opgedeeld van elk rond de 700 a 800 kilometer. Op de eerste dag ben ik naar München gereden om daar te overnachten om de volgende dag verder te rijden naar Budapest. De reisdagen heb ik bewust zo gekozen om te grote drukte te vermijden. Overigens was het vooral in Duitsland op de snelwegen behoorlijk druk, waren daar ook de meeste files en werd er op veel plaatsen aan de weg gewerkt, wat ook weer voor de nodige overlast zorgde.

Bij aankomst in het hotel in München was al meteen te merkten dat men in Duitsland corona nog wel steeds serieus nam. In Nederland waren de mondkapjes afgeschaft (ook daar moest de regering later weer op terug komen), maar in Duitsland moesten ze overal nog gedragen worden. En dan bij voorkeur een medisch of FFP2 mondkapje. En bij het hotel in München werd ook daadwerkelijk gecontroleerd of de laatste vaccinatie minstens twee weken oud was.

Woensdag 4 augustus 2021
Op deze dag ben ik vanuit München via Oostenrijk verder gereden naar Budapest. Het aanschaffen van de benodigde vignetten voor Oostenrijk en Hongarije kan gewoon heel handig online gebeuren via een website van de desbetreffende landen. Het is dus helemaal niet nodig om gebruik te maken van allerlei Nederlandse websites die dit soort vignetten tegen hogere prijzen verkopen. Alleen voor Slovenië was het niet mogelijk om een digitaal vignet te kopen. Bij de tankstations in het zuiden van Duitsland zijn de Sloveense vignetten ook al te koop.Vanuit München is het via de snelweg ongeveer 650 kilometer rijden naar de Hongaarse hoofdstad Budapest. Op de snelweg richting Oostenrijk was het deze woensdag redelijk druk zodat ik toch wel ruim twee uur nodig had (inclusief tussenstop) om rond 12.00 uur bij de Oostenrijkse grens aan te komen. In Oostenrijk waren er verder geen files of wegwerkzaamheden zoals in Duitsland en dus was ik rond half 6 bij de Hongaarse grens.Na een tweetal korte tussenstops om nog even wat te eten en te tanken kwam ik zo rond kwart voor zeven in de omgeving van Budapest. De verkeerssituatie in het centrum van Budapest is behoorlijk ingewikkeld en onoverzichtelijk. Wat dat betreft mogen we dus in Nederland blij zijn met de manier waarop bij ons alles verkeerstechnisch is ingericht. In Budapest had ik speciaal een hotel uitgezocht bij een treinstation om zo makkelijk naar een aantal plaatsen in de omgeving van Budapest te kunnen gaan in de komende dagen. Elke dag met de auto zo’n grote stad in en uit rijden is geen pretje. Vanwege de corona situatie was het hotel waar ik oorspronkelijk gereserveerd had gesloten. Er waren blijkbaar onvoldoende reserveren en kon ik uit een aantal andere hotels een keuze maken. Toen heb ik dus het hotel bij het Nyugati treinstation gekozen.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.