Reisverslag Oost-Kroatie 2021 deel 22

Tags: 

Vrijdag 13 augustus 2021
Na het culturele en archeologische museum bezocht te hebben, ben ik teruggereden naar de stad Vukovar zelf. Het “Memorial Centre of Homeland War” is verantwoordelijk voor het levend houden van de herinneringen aan de oorlog. Een van de manier waarop gebeurd is door een herdenkingsplek in de stad Vukovar op de plek waar de barakken stonden van de 204de brigade uit Vukovar.



Een groot deel van de herdenkingsplek bestaat uit een uitstalling van allerlei (militaire) voertuigen de open lucht. Wat wel jammer was, was dat hier niet een nadere toelichting bij stond van wat voor soort voertuigen dit nu precies waren en waarvoor ze in de oorlog gebruikt zijn.







Onderdeel van dit herdenkingscentrum zijn een tweetal tentoonstellingen over d Stajicevo en Begejci kampen tijdens de oorlog. Het Stajicevo kamp bevond zich in Servië en functioneerde als een doorgangskamp. Volgens het Joegoslavië tribunaal hebben hier ongeveer 1700 gevangenen gezeten. Voormalige gevangen van dit kamp hebben aangegeven dat de omstandigheden buitengewoon slecht waren en hier allerlei mishandelingen hebben plaatsgevonden. In januari 1992 zijn de gevangenen vrij gekomen door een ruil.



Het Begejci kamp was een ander gevangenkamp in Servië. Het merendeel van de gevangenen in dit kamp kwam uit Vukovar. Later zijn ook deze gevangenen overgebracht naar andere kampen en is een ander deel teruggekeerd naar Kroatië bij een uitruil van gevangenen.



Een deel van de barak op het terrein is ingericht als een replica van deze twee voormalige concentratiekampen. In een ander deel is het meer vormgegeven als een tentoonstelling. Zo is bijvoorbeeld een kaart te zien van het verloop van de gevechten rondom Vukovar in het jaar 1991.





Wat de tentoonstelling in elk geval interessant maakt is het grote aantal foto’s uit 1991 dat hier te zien is en op deze manier een goed beeld geeft van de verwoestingen die er toen door deze oorlog zijn aangericht.



Verder zijn ook een aantal brieven te zien zoals de brief op de volgende foto die vanuit Vukovar is verstuurd aan de Europese Commissie. Hierin wordt aangegeven dat er nog steeds meer dan 500 gewonde mensen in het ziekenhuis van Vukovar zijn en dat de hulp die door de Europese Commissie en het Internationale Rode Kruis is toegezegd nog niet is gekomen.



Ook hingen er nog een aantal collages zoals de onderstaande die een goed beeld geeft van verschillende gebouwen in de stad Vukovar tijdens de oorlog.



Op het buitenterrein bevindt zich ook nog een klein veldje waarin een mijnenveld is nagebouwd. Al met al was dit een interessante plek om te bezoeken, maar er zijn zeker nog wel verbeteringen mogelijk. Meer toelichting bij de militaire voertuigen in de buitenruimte. Verder was het ook jammer dat de teksten binnen bijna volledig in het Kroatisch waren.



Het symbool van de oorlog in Vukovar is de watertoren. De toren is tussen 1693 en 1968 gebouwd en had een waterreservoir van 2200 kubieke meter. Oorspronkelijk zat er in de top van de toren ook een restaurant. Tijdens de oorlog is de watertoren zwaar beschadigd tijdens beschietingen door de Serviërs.



Uiteindelijk is besloten om de watertoren niet te restaureren en is er rondom het bovenste deel een glazen constructie gebouwd. Hierdoor blijft de aangerichte schade zichtbaar. Bij binnenkomst ga je via een lift naar boven. Je komt dan uit op een plateau waar een tentoonstellingsruimte is gemaakt. Op deze manier is heel mooi de watertoren behouden gebleven en door de moderne constructie veilig en goed toegankelijk.



De tentoonstelling bestaat vooral uit beeldmateriaal. Zo wordt aangegeven hoe de oorlog in Kroatië verlopen is en de slag om Vukovar in het bijzonder. Er is een hommage aan Kroatische soldaten die in de oorlog gevochten hebben. Ingegaan wordt op de mensen die uit de stad moesten vertrekken en later weer terugkwamen toen de Serviërs vertrokken. Ook de geschiedenis van de watertoren komt aan bod en Vukovar in het heden en het verleden.



Op het dak van de watertoren is dan weer een soort plateau gemaakt waarop de Kroatische vlag wappert. Ook heb je van hieraf een prachtig uitzicht over de stad Vukovar.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.