Reisverslag Slovenie 2021 deel 27

Tags: 

Zondag 15 augustus 2021
In het westen van Slovenië bevindt zich in het plaatsje Bled een groot binnenmeer met een oppervlakte van ongeveer 1,5 vierkante kilometer. Dit meer van Bled is een populaire toeristische attractie en is ook in trek bij de bevolking van Slovenië zelf omdat je hier op warme dagen prima verkoeling kunt vinden in het water. Vanuit Ljubljana kun je in iets meer dan een uur vanaf het centrale busstation naar dit meer toe reizen.

Met de trein is het een stuk lastiger omdat die ten eerste vrij onregelmatig rijdt en een flink stuk van het meer zelf stopt, waardoor je het laatste stuk alsnog met de bus af moet leggen.Zoals op de volgende foto te zien is, bevindt zich in het meer een klein eilandje met een kerk. Hier kun je via een bootje naar toe. Daar kom ik in het laatste deel van dit reisverslag op terug. Rondom het hele meer zijn wandelpaden afgelegd zodat je prima een rondje kunt lopen. Dat is wat ik deze dag ook gedaan heb met het tegelijkertijd bezoeken van een aantal bijzondere plekken in de buurt van het meer zelf.De belangrijkste bezienswaardigheid in de buurt van het meer is het kasteel van Bled. Dit kasteel staat op een 140 meter hoge rots vlak naast het meer en is het oudste kasteel van Slovenië. Het kasteel wordt voor het eerst vernoemd in het jaar 1011 toen het door koning Hendrik II geschonken werd aan bisschop Adalbero von Brixen. Het kasteel is een groot aantal keren verandert van eigenaar en in 1937 in bezit van de staat gekomen.Als je naar dit kasteel toeloopt kom je als eerste langs de vervallen villa van Arnold Rikli. Dit was een Zwitserse natuurgenezer die dit huis sinds 1852 gebruikte als een soort gezondheidscentrum. Na de Eerste Wereldoorlog is de villa niet meer gebruikt en is nu een ruïne geworden.Wat dichter bij het kasteel van Bled en dus ook al een flink stuk hoger staat de Sint Martina kerk. Rond het jaar 1000 stond op deze plek al de eerste kapel. In de vijftiende eeuw werd hier een gotische kerk gebouwd. De huidige kerk in neo gotische stijl kom tuit het jaar 1905. Omdat er op het moment dat ik hier langskwam nog een kerkdienst bezig was/net afgelopen was, was het niet mogelijk om even een kijkje te nemen binnen in deze kerk.Via een stenen wandelpad met treden kun je vanaf de kerk verder lopen naar het kasteel van Bled. Alles ziet er hier netjes uit en zeker op warme dagen is het een prettige wandeling omdat de bomen voor flink wat verkoeling zorgen. Het kasteel is overigens via de andere kant ook prima met de auto te bereiken want bij de ingang bevindt zich een grote parkeerplaats.Ook op deze dag was het nog steeds zonnig weer met weinig bewolking. Door de aanwezigheid van het meer was er gelukkig wel wat meer wind en was zeker de gevoelstemperatuur een stuk prettiger dan tijdens de vorige dag in Ljubljana. Door de vele bomen rond het meer kon je er in een rustig tempo dan ook prima een wandeling maken.

Op de volgende foto is het eilandje in het meer van Bled goed te zien. Op het eiland bevindt zich de middeleeuwse Maria Hemelvaartskerk. In de middeleeuwen kwamen pelgrims al naar deze plek toe en tegenwoordig is het ook een populaire trouwlocatie.In het kasteel van Bled dat ook te bezoeken is bevindt zich een permanente tentoonstelling die onderhouden wordt door het nationale museum van Slovenië. In de tentoonstelling wordt ingegaan om de geschiedenis van het gebied door de eeuwen heen op basis van een achttal thema’s: water, landschap, vuur, tijd, de plek en de mensen, woorden, de middeleeuwen en de toeristische functie van Bled.De tentoonstelling start dan ook met een aantal opgegraven overblijfselen van dieren uit een ver verleden.Sinds de late middeleeuwen is er in Bled ijzererts gewonnen dat gebruikt werd voor de productie van staal en ijzer in de omgeving van Bled. In de late 19de eeuw is er ook een spoorlijn aangelegd om deze plek beter te ontsluiten. Dat kon het verval van de ijzererts mijnen echter niet tegenhouden. Uiteindelijk werd het voordeliger om de mijnen te sluiten en het ijzererts te importeren.Hier zijn ook een aantal foto’s te zien van de Sloveense fotograaf Johann Pucher. Hij heeft rond 1840 een manier ontdekt om foto’s te maken waarbij niet gebruik gemaakt werd van het dure zilverhalogenide. Hij gebruikte hiervoor andere stoffen waar tot nu toe nooit duidelijk van is geworden om wat voor soort stoffen het ging.In eerste instantie bezochten mensen Bled als een pelgrimsplaats. Later werd de plaats bekend vanwege de hier aanwezige geneeskrachtige bronnen. In 1855 kwam de Zwitser Arnold Rikli hier wonen en vestigde hier het “Natural Health Institute”. Hij bouwde in Bled een badhuis, vakantiehuisjes, een park en een bijbehorend recreatieterrein.

De volgende foto laat bestek van zilver en porselein zien uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Dit komt uit een van de hotels in de stad Bled uit die tijd.In het kasteel van Bled was ook het werk te zien van de Sloveense illustratrice Melita Vovk. Ze is hier in 1928 geboren en heeft veel kinderboeken van tekeningen voorzien.Op de laatste foto van dit deel van het reisverslag is nog een kapelletje te zien dat zich in het kasteel van Bled bevindt.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Commentaar

Informatief!

Wederom goed genoten van jouw reisverslag Willem-Jan. Lijkt mij een mooie maar toch ook wel pittige wandeling en klim.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.