Reisverslag Warschau 2021 deel 2

Tags: 

Donderdag 14 oktober 2021
De belangrijkste bezienswaardigheid in het Lazienki park is het gelijknamige kasteel dat zich in het midden van het park op een klein eilandje bevindt. De ruimte op de volgende foto is steeds in gebruik geweest als een soort galerie. In de tijd van koning Stanislaw August bestond zijn collectie uit in totaal 2437 schilderijen. De 65 meest waardevolle schilderijen hangen in deze ruimte.



In het kasteel bevindt zich ook een eigen kapel die door de koning gebruikt werd. De kapel is gevestigd in een deel van het kasteel dat eerder dienst heeft gedaan als badhuis. In 1817 is het kasteel gekocht door tsaar Alexander I van Rusland en sindsdien is de ruimte niet meer in gebruik als kapel.



De volgende ruimte is een gang die toegang geeft tot de privé vertrekken van de koning. De muren zijn bedekt met groene zijde met schilderijen uit de collectie van de koning.



Ook de kleine galerij is toegevoegd aan het kasteel tijdens de regeerperiode van Stanislaw August. Hier hingen oorspronkelijk 47 schilderijen van Franse en Nederlandse schilders waaronder een aantal originele schilderijen van Rembrandt.



Rond 1840 is in de kleine galerij een kleine balkonzaal gecreëerd voor gebruik door de familie van de tsaar van Rusland. In deze ruimte hangen zowel schilderijen uit de 18de eeuw (de periode van Stanislaw) als de 19de eeuw (de periode waarin het kasteel in bezit was van de Romanovs uit Rusland.



Een van de oudste inrichtingen is te vinden in de studieruimte van de koning. Deze is nog steeds op dezelfde manier ingericht zoals dat gebeurd is in 1777. Vanuit deze ruimte kijk je uit over het zuidelijke terras van het kasteel.



In de koninklijke slaapkamer zijn nog een tweetal originele portretten te vinden van de ouders van koning Stanislaw. Zijn moeder had tijdens de opvoeding veel aandacht voor onderwerpen zoals architectuur en tekenen. Door de politieke invloed van zijn vader kon hij makkelijk toegang krijgen tot de hogere lagen van de bevolking.



Naast de slaapkamer van de koning bevindt zich een aparte kleedkamer die hij elke dag gebruikte om zich om te kleden. Ook hier hingen weer allerlei schilderijen uit de persoonlijke collectie van de koning zelf. In het midden van de ruimte is een klok te zien (in de vorm van een kooi waar een volgen inzit) die opgehangen is aan het plafond.



In een tussenruimte is in verschillende talen een korte geschiedenis te lezen van het kasteel met bijbehorende park. Na de bezetting van Polen in 1939 is het park voor de bevolking van Polen afgesloten en kwamen Duitse soldaten in het paleis wonen. Eind december 1944 werd het paleis van binnen met benzine overgoten en in brand gestoken. Een poging om het kasteel op te blazen is niet geluk. Na de oorlog heeft het in totaal 17 jaar geduurd om alles weer op te bouwen.



De laatste ruimtes in dit kasteel zijn een aantal kamers die in gebruik waren bij Franciszek Ryx. Dit was de persoonlijke kamerheer van koning Stanislaw August. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het regelen van de geldzaken van de koning. Hij is van Vlaamse oorsprong en heeft een aantal theaters in Warschau geleid. Ryx is in 1799 (één jaar na het overlijden van de koning) zelf ook overleden. De oorspronkelijke inrichting van de drie kamers die tot zijn beschikking stonden is verloren gegaan.



In hetzelfde park staat ook het Myslewicki paleis. Dit paleis is tussen 1775 en 1779 gebouwd in opdracht van Stanislaw August. Oorspronkelijk woonde hier personeel van de koning, maar later heeft ook zijn neef hier gewoond. Vervolgens is het gebouw lange tijd door de Poolse overheid gebruikt als plek om hier belangrijke buitenlandse gasten te ontvangen.



De eerste ruimte die je in dit gebouw tegenkomt is de eetkamer. Het interieur heeft een neoklassieke stijl. Op de muren zijn schilderingen te zien van verschillende Italiaanse steden.



De volgende ruimte was in de 19de eeuw in gebruik als badkamer. Het bad zelf stond aan de rechterkant van de ruimte in de niche met de kromme muur.

.

Door een kleine gang kom je vanuit de badkamer terecht in de westelijke antichambre.



Dit was een wachtkamer waaruit je de landschapskamer kunt bereiken. In deze kamer zijn een achttal muurschilderingen uit 1778 te zien van antieke steden.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.