Reisverslag Oost-Duitsland 2013 Deel 1

Tags: 

Dinsdag 30 april 2013
Toen ik dinsdagmorgen 30 april rond 8 uur in de ochtend vertrok van het Centraal Station in Den Bosch richting Deventer, moesten de activiteiten in het kader van de kroning van Willem-Alexander nog beginnen. Na een overstap in Deventer reed de Intercity van de Deutsche Bahn richting Berlijn de grens over, toen alle festiviteiten nog in volle gang waren. Hierdoor heb ik van de inhuldiging weinig tot niets meegekregen. Na een vlotte reis kwam ik keurig op tijd rond half 4 in Berlijn aan.



Na het kopen van een zevendagen kaartje voor het Openbaar Vervoer in Berlijn heb ik mijn spullen afgeleverd bij het hotel om de rest van de dag nog enkele dingen in Berlijn te gaan bezoeken. Als eerste was dit de officiële herdenkingsplaats van de Berlijnse Muur (http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/). Deze ligt midden in Berlijn in de buurt van het Nordbahnhof.



De herdenkingsplaats bestaat uit een sober gebouw waar literatuur over de Berlijnse Muur te koop is en een film over de Muur te zien is. Aan de andere kant van de straat is een stuk van de oude muur te zien. Hier is ook een kleine overzichtstentoonstelling te zien over de geschiedenis van de muur.



Op het moment dat ik hier was, werd deze overzichtstentoonstelling best wel druk bezocht door allerlei toeristen. Een ander overblijfsel van de deling van Berlijn was te zien in het Nordbahnhof. Dit is een station waar de S-Bahn van Berlijn stopt. In het Nordbahnhof is een kleine tentoonstelling te zien over het Berlijnse Openbaar Vervoer tijdens de deling. Zo reed de S-Bahn gewoon onder Oost-Berlijn door alleen waren alle stations in Oost-Berlijn op deze route afgesloten. Dit werden destijds Geisterbahnhöfe genoemd. Deze werden zwaar beveiligd door Oost-Duitsland om er voor te zorgen dat er geen mensen via konden ontsnappen.



Op weg naar de Alexanderplatz kwam ik langs het station Gesundbrunnen. Hier was op dit moment een soort muziekfestival van radicaal links bezig (Antikapitalistische Demonstration). Opvallend was vooral de grote hoeveelheid politie t.o.v. het aantal aanwezigen/demonstranten.



Iets verderop stond een enorme hoeveelheid politieauto’s opgesteld. In Berlijn is er zeker rondom de 1ste mei nog een vrij actieve linkse scene, die zich dan duidelijk laat horen. De rest van de avond heb ik gebruikt om op de Alexanderplatz wat te eten, wat souvenirs en een Duitse DVD te kopen. Nu ik meerdere keren in Berlijn ben geweest, begin je ook de eigenaardigheden van Duitsland wat beter te begrijpen. Zo is er in Duitsland een systeem van statiegeld op bijna alle plastic flessen. Niet alleen op grote flessen van bijvoorbeeld 1,5 liter, maar ook op kleine halve literflesjes. Als je zo’n plastic fles(je) koopt, betaal je hier 15 of 25 cent extra voor aan statiegeld. Deze flessen zijn enkel in te leveren bij de wat grotere winkels. Veel mensen doen dit echter niet en laten de flesjes achter op straat waar ze dan weer meegenomen worden door zwervers, die hier dan zo hun inkomsten mee verdienen. Toen ik zelf een aantal dagen later mijn flesjes in kwam leveren stonden er dan ook mensen in de winkel, die met enorme zakken plastic aan kwamen zetten.

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.