Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 1 (1 oktober 2016)

Tags: 

Vrijdag 30 september 2016
In april en mei 2016 heb ik op het Sint-Oelbert Gymnasium meegeholpen met het organiseren van een lenteschool. Doordat deze werkzaamheden voor een deel in de vakantie plaatsvonden, had ik nog een aantal compensatiedagen staan. Deze compensatiedagen heb ik gebruikt voor een korte vakantie naar Berlijn. Op vrijdag 30 september ben ik dan ook met de trein naar Berlijn vertrokken.

Vanuit Breda moet je dan eerst met de trein naar Deventer. Ongeveer een half uur later kun je dan overstappen op de Intercity naar Duitsland. Toevallig had ik in Breda een eerdere trein te pakken. Achteraf heb ik hier veel geluk mee gehad, omdat de trein die ik eigenlijk moest hebben, later in Tilburg ontruimd is vanwege een verdacht pakketje. Uiteindelijk was hier niets mee aan de hand, maar als ik in deze trein gezeten had, was ik waarschijnlijk niet op tijd in Deventer aangekomen om de trein naar Duitsland te halen. Als je met de laatste trein vanuit Nederland via Deventer naar het buitenland gaat, is in Hannover een overstap op de ICE naar Berlijn noodzakelijk om daar rond kwart over 11 aan te komen.

Zaterdag 1 oktober 2016
In het dorpje Wünsdorf bevindt zich een groot militair terrein waar tot 1994 de Russische troepen in Duitsland gelegerd waren.



Wünsdorf ligt op een uurtje reizen met een regionale trein vanaf Berlijn. Vanaf het station Wünsdorf-Waldstadt is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de ingang van dit terrein. Het terrein staat 1994 grotendeels leeg. Eén keer per maand is het terrein legaal te bezoeken tegen betaling van een bedrag van € 70.



Het gaat hier om een enorm terrein met verschillende gebouwen, dat zo groot is, dat het onmogelijk is om in één dag alles te bezoeken. Op deze wat regenachtige zaterdag hadden zich een kleine 40 mensen verzameld om het terrein te bezoeken, waaronder ook enkele Nederlands.



Na een korte toelichting kreeg iedereen een plattegrond mee en konden we het terrein op. Het bedrijf Go2Know biedt de mogelijkheden om verschillende van dit soort terreinen en gebouwen in Berlijn te bezoeken. Doordat het hele terrein al zo’n 20 jaar leeg staat, zijn de verschillende gebouwen inmiddels behoorlijk vervallen.



Dit terrein was ook al tijdens het Duitse Keizerrijk en de Tweede Wereldoorlog in gebruik als een militair complex. Als je het terrein oploopt, is het eerste gebouw dat je ziet, het “Haus der Offiziere”. Bij hun vertrek in 1994 hebben de Russen het grootste deel van de spullen meegenomen, maar hebben ze ook een aantal zaken achtergelaten.



Zo stond ergens in een ruimte ineens een oud apparaat om kleurenfoto’s mee te ontwikkelen.



Het “Haus der Offiziere” is het grootste gebouw op dit terrein en hierin bevinden zich ook de meeste overblijfselen van de Russen. Zo was er bijvoorbeeld een eigen radiostudio maar ook een groot Diorama, dat zich tegenwoordig in Moskou bevindt.



Aan de foto’s is te zien dat verlichting in dit gebouw natuurlijk niet meer functioneerde.



Op allerlei manieren was het verval te zien: verf die afgebladerd was, stukken plafond die naar beneden gekomen waren, kozijnen waarvan het glas kapot of verdwenen was.



Zo bevindt zich op de begane grond van dit gebouw een grote wandtekening, die ook langzaam aan het verdwijnen is.



Op de eerste verdieping is een ruimte waar vroeger een gedenkruimte was van het “Museum van Geschiedenis”. Hier werden de gevallen Russische militairen herdacht. De ruimte zelf is bijna volledig verduisterd en foto’s maken kan alleen met flits.



Dan verschijnen er op de muren verschillende overblijfselen van dit museum.



Het “Haus der Offiziere” heeft naast het hoofdgebouw nog een tweetal andere gebouwen die vroeger via een verbindingsbrug te bereiken waren. Deze zijn nu niet meer toegankelijk en daardoor moet je buiten langs.



Eén van deze gebouwen was tot 1945 in gebruik als turnzaal en is sinds 1945 een theaterruimte waar allerlei concerten en voorstellingen gegeven werden voor de Russische soldaten. De theaterzaal is nog volledig intact.



Je kunt via het podium naar de ruimte achter de theaterzaal lopen. Hier ligt het vol met allerlei rommel die de Russen hebben achtergelaten.



Voor de theaterzaal is een grote ontvangstruimte te zien. In deze ruimte was wel weer electriciteit aangelegd en ook waren hier werkende toiletten. Dit gedeelte van het gebouw is ook na het vertrek van de Russen nog gebruikt om evenementen te organiseren.



Hier bevinden zich ook de restanten van de bioscoop voor de Russische soldaten.



Het andere gebouw dat zich achter het hoofdgebouw bevindt, had een eigen zwembad voor de Russische soldaten. Het zwembad met een diepte tot 3 meter is ook nog goed behouden gebleven.



Je kunt hier ook doorlopen naar de technische installaties die bij dit zwembad hoorden. Dit gedeelte van het gebouw was behoorlijk vervallen en er waren hier allerlei lekkages in het dak, waardoor de regen naar binnen kwam.



Je kunt hier ook in de kelders van dit gebouw. Dat heb ik maar overgeslagen omdat het inmiddels al rond de middag was en ik ook de rest van het terrein nog wilde bezoeken. Verder is het daar behoorlijk gevaarlijk omdat er weinig licht is, maar wel allerlei gaten in de vloer zitten.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.