Reisverslag Berlijn April 2018 Deel 1

Tags: 

Charlottenburg deel 1
Tijdens een lang weekend in Berlijn halverwege april heb ik een volledige dag uitgetrokken om het Slot Charlottenburg in het westen van Berlijn te bezoeken. Het oudste deel van het slot is gebouwd tussen 1695 en 1713 als zomerverblijf voor koningin Sophie Charlotte en koning Frederik I. Tussen 1740 en 1745 is een rechtervleugel aangebouwd als zomerverblijf voor Frederik de Grote. In de tuin bevindt zich ook nog een mausoleum voor de jong gestorven koningin Luise en een paviljoen waar tegenwoordig een verzameling porselein te zien is.



De grote witte zaal is op 29 augustus 1742 ingewijd door Frederik de Grote als eetzaal . Een groot deel van de bovenverdieping van de rechtervleugel van het slot wordt in beslag genomen door deze eetzaal. Nadat de zaal in de tweede wereldoorlog volledig is uitgebrand is hij na de oorlog weer volledig gerestaureerd.



De volgende zaal is de in 1746 afgebouwde Grote Galerie. De zaal is versierd in de stijl van de rococo en wordt vanwege het vele goud ook wel de "gouden zaal" genoemd. Ook deze zaal is tijdens de tweede wereldoorlog voor een groot deel verwoest en na de oorlog weer opnieuw opgebouwd



Aansluitend aan de gouden zaal heeft Frederik de Grote een tweede appartement laten bouwen. Sinds 1760 werd deze zaal gebruikt voor het tentoonstellen van schilderijen. De ruimte is ook in gebruik geweest voor muzikale doeleinden. Alle inventaris die hier mee te maken hebben is bij de dood van Frederik de Grote uit de zaal verwijderd.



De "Gris-De-Lin" kamer dankt zijn naam aan de textiele wandkleding met een paarse damast kleur. In deze kamer hangen nu schilderijen uit de eerste helft van de 18de eeuw die afkomstig zijn uit de verschillende paleizen van Frederik de Grote. Een van de belangrijkste stukken is het schilderij "Inscheping naar Cythera" dat de koning in 1763 heeft gekocht.



In de schrijfkamer zijn een aantal schilderijen te zien waar de jongste zus Amalie, van Frederik de Grote leefde. De originele schilderijen van Nicolas Lancret, Antoine Pesne en Charles Sylva Dubois zijn in 1760 gestolen door Oostenrijkse en Russische soldaten. De schilderijen zijn toen door Frederik de Grote vervangen door vier schilderijen van Christian Wilhelm Dietrich. Deze schilderijen zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.



Aan het einde van de rechtervleugel van het paleis liet Frederik de Grote een slaapkamer inrichten. Net als alle andere ruimtes in dit deel van het paleis zijn deze allemaal na de oorlog opnieuw gerestaureerd. Tegenwoordig wordt de slaapkamer gebruikt voor het laten zien van een aantal schilderijen.



Op de onderstaande foto is een van de kamers te zien zoals die is ingericht door de neef van Frederik de Grote, Frederik Willem II. In 1796/1797 liet hij hier een aantal winterkamers inrichten. Kort nadat alles klaar was, overleed hij. Daarna werden de kamers door zijn schoondochter Koningin Luise gebruikt.



De volgende kamer is door Koningin Luise gebruikt als eetkamer. Een kachel van marmer in deze kamer is door de gravin Wilhelmine von Lichtenau voor Frederik Willem II in Italië gekocht. Deze gravin was lang de geliefde van de koning en werd in 1796 in de adelstand verheven.



De wanden van de slaapkamer van Frederik Willem II zijn bedekt met wit/gele tapijten. Voor de vloer zijn verschillende soorten hout gebruikt.



De studeerkamer van Frederik Willem II is tussen 1985 en 1994 volledig gereconstrueerd. Pas tussen 2008 en 2010 heeft een reconstructie van de wandbekleding plaatsgevonden. Met behulp van historische foto's en materiaal uit het textielmuseum van Krefeld is dit gelukt.



De Oost-Indische zitkamer heeft muren die bedekt zijn met wol. Op deze wandbekleding zijn allerlei natuurmotieven zoals vogels en bloemen te herkennen. Hierdoor moet het idee van een soort tuinpaviljoen ontstaan. De stof is door de gravin van Lichtenau in 1796 in Livorno gekocht. Ook deze wandbekleding is niet meer origineel en in de periode 2009/2010 gereconstrueerd.



Nadat de Koninklijke familie in 1809 was teruggekeerd uit ballingschap (ze verbleven in het oosten van Pruissen) liet Frederik Willem III deze kamer ombouwen tot nieuwe slaapkamer voor Luise. Het ontwerp kwam van Karel Friedrich Schinkel.



De volgende kamer is één van de kamers die is ingericht zoals dat ook het geval was in de tijd van Frederik de Grote. De meubels in onderstaande kamer komen uit de zilveren eetkamer van het stadspaleis van Potsdam. De wandbekleding is een kopie van de bekleding uit de Voltairekamer van Sanssouci.



De muren van de onderstaande kamer zijn bedekt met wit afgewerkt hout. Delen van de wanden hebben de Tweede Wereldoorlog overleeft. Het plafond is echter volledig verwoest en in 1951 opnieuw gemaakt. Ook de deur richting de bibliotheek is volledig nieuw.



Ook de muren van de schrijfkamer zijn bewerkt met wit afgewerkt hout. Ook hier zijn alle wanden na de Tweede Wereldoorlog volledig opnieuw gemaakt. De literarische emblemen die boven de deuren bevestigd zijn, zijn nog wel origineel. De kachel in deze kamer is een kopie van een kachel uit het in de Tweede Wereldoorlog verwoestte slot Monbijou in Berlijn-Midden.



De volgende kamer was in gebruik als slaapkamer van Frederik de Grote. Later is deze ruimte ook nog gebruikt door Koningin Luise. Nadat de ruimte in de Tweede Wereldoorlog verwoest is, is deze niet opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig zijn er allerlei schilderijen van familieleden, vrienden en vertrouwelingen van Frederik de Grote te zien.



De volgende blauwe kamer is eigenlijk nog een onderdeel van het oude slot. Na de bouw van de nieuwe vleugel werd het een doorgangsruimte tussen het oude en nieuwe gedeelte van het slot. . Via deze kamer kon je bij de woonvertrekken van Frederik de Grote komen.



Hieronder is een ruimte te zien waarvan de inrichting herinnert aan het voormalige slot Monbijou dat kroonprinses Sophie Dorothea van het schoonvader Frederik I kreeg. Vanaf 1877 tot en met de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog was dit het Hohenzollernmuseum. Eind jaren '50 werden de restanten van dit slot opgeruimd en ontstond hier het Monbijou park.







Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.