Reisverslag Berlijn April 2018 Deel 4

Tags: 

Charlottenburg deel 4
Na in de ochtend en een deel van de middag het volledige slot te hebben bezocht, is er ook nog een twee met een tweetal interessante gebouwen. Namelijk een mausoleum en het belvedère. Het nieuwe paviljoen had ik in de ochtend al bezocht. Een ander apart gebouw, de kleine orangerie, is tegenwoordig een eetgelegenheid.



Het belvedère bevat een verzameling porselein. In de 18de en 19de eeuw werd porselein gebruikt voor borden en schotels die bij het eten gebruikt werden, maar was het ook een manier om indruk te maken op de gasten. Duitsland heeft lange tijd bestaan uit allerlei verschillende koninkrijken en deze hadden allemaal hun eigen porseleinverzameling. Porseleinverzameling kom je dan ook in veel Duitse musea tegen.





In de grote tuin staat een apart mausoleum. Dit mausoleum is door Frederik Willem III gebouwd na de plotselinge dood van koningin Luise van Pruisen. Het tempelachtige gebouw is ontworpen door Heinrich Gentz met adviezen van de eerder genoemde Karl Friedrich Schinkel. In de hal van het gebouw stond in het begin een buste van de koningin die gemaakt is door Christian Daniel Rauch.

Na zijn dood in 1840 werd ook Frederik Willem III in het mausoleum begraven. Later zijn ook keizer Willem I en zijn vrouw Augusta in het mausoleum begraven wat hiervoor uitgebreid werd. In een crypte onder het gebouw liggen nog meer familieleden van Frederik Willem III.br>


Het slot Charlottenburg is een mooi slot in het westen van Berlijn waar je echt een volledige dag voor nodig hebt om alles goed te kunnen zien. Weer terug in het centrum van Berlijn heb ik nog een wandeling gemaakt langs de Spree, dit is de rivier die midden door Berlijn loopt. In het centrum van Berlijn liggen er wandelpaden zodat je vlak langs de rivier kunt lopen.



Als je vanaf het centraal station richting het Oosten loopt, kom je uiteindelijk uit bij het oostelijke station van Berlijn. Onderweg kom je dan een sluis bij de Mühlendamm tegen.



Op den duur houden de voetpaden langs de Spree wel op en staat er gewoon bebouwing waardoor je niet meer vlak langs de rivier kunt lopen.



Vanaf het Ostbahnhof ben ik met de S-Bahn weer teruggegaan naar mijn hotel in de buurt van het Centraal Station. Op het Ostbahnhof stond net een nachttrein van de Russische spoorwegen klaar om te vertrekken. Elke treinwagon heeft een eigen begeleider (provodnik). Deze begeleiders staan keurig netjes bij hun wagon de reizigers op te wachten.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.