Reisverslag Praag-Berlijn Oktober 2018 Deel 12

Tags: 

Zaterdag 13 oktober 2018
In het westen van Berlijn, tegen Potsdam aan, staat het slot Glienicke met bijbehorende tuin. Het slot en bijbehorende park staan net zoals meerdere paleizen in Potsdam en Berlijn op de Unesco erfgoedlijst. Het slot Glienicke was het zomerverblijf van Karel van Pruisen. Het slot is gebouwd naar voorbeeld van een Italiaanse villa.Na de dood van Karel van Pruisen in 1883 is het gebouw steeds meer verwaarloosd. Tijdens de tweede wereldoorlog is het gebruikt voor de opvang van gewonde soldaten. Later is het ook nog in gebruik geweest bij het rode leger, als sporthotel en school. Sinds het einde van de jaren '80 is het een museum. In het slot staan meubels van Schinkel en allerlei voorwerpen die van Karel van Pruisen zijn geweest.Het slot in zijn huidige vorm is ontworpen door Karl Friedrich Schinkel. Naast het slot zelf, is er ook een remise gebouwd voor het houden van paarden. Schinkel was een architect die in de 19de eeuw leefde en veel gebouwen in Berlijn ontworpen heeft. In de tuin rondom het slot is onder andere dit theehuis "Kleine Neugierde" te zien dat ook door Schinkel ontworpen is. Onderzoeken hebben uitgewezen dat hiervoor originele elementen uit het oude Rome zijn gebruikt.Iets verderop in de tuin staat nog een ander theehuis genaamd "Grosse Neugierde". Dit theehuis kijkt uit de brug van Glienicke. Het theehuis heeft een ronde vorm met in totaal zestien zuilen. Het theehuis heeft oorspronkelijk op een andere plek gestaan. Toen de brug in 1905 vernieuwd werd, is het theehuis verplaats om weer een mooi uitzicht te hebben.Het slot Glienicke met bijbehorende tuin ligt aan de rivier de Havel. Vlak naast de rivier staat een ander bijgebouw dat tegenwoordig in gebruik is als casino. Ook dit gebouwtje is ontworpen door Schinkel en gebaseerd op Italiƫ.Op de volgende foto is te zien dat je vanuit de tuin een prachtig uitzicht hebt op de Havel rivier.

In de voormalige remise bevindt zich tegenwoordig een restaurant. In de remise was plek voor 12 koetsen. In de loop van de tijd is de remise verschillende keren verbouwd en zijn er ook stukken aangebouwd en later weer afgebroken.Tussen 1836 en 1838 is door Ludweg Persius een huis voor de hoofdtuinman gebouwd. Apart van dit huis is er ook een watertoren gebouwd om te zorgen voor een goede waterstand in het park. Deze watertoren is via een boogconstructie verbonden met het huis zoals op de volgende foto te zien is.Achter de tuin die bij het slot behoort bevindt zich nog een heel groot bos/natuurgebied. Feitelijk is dit gebied een soort eiland. Als je helemaal doorloopt kom je uiteindelijk aan de rechterkant van het gebied uit in de buurt van het huis van de Wannsee conferentie, dat aan de Wannsee ligt. Midden boven het gebied ligt nog een apart eilandje. Dit is het Pfaueneiland waar ik eerder al eens een keer geweest ben.Het slot zelf is alleen te bezoeken via een rondleiding. De rondleiding begint in de binnentuin van het slot. Rond deze binnentuin is een overkapping in de vorm van een pergola gemaakt. Aan de huren hangen allerlei opgravingen uit het oude Rome.In de verschillende ruimtes van het slot staan zoals eerder aangenomen spullen uit de tijd waarin het slot in gebruik is geweest. Het gaat hier niet om spullen die ook daadwerkelijk in dit slot geweest zijn. Hieronder een foto uit de voormalige werkkamer van Prins Karel. Te zien is een vitrine met allerlei soorten glazen.De volgende ruimte is de witte salon. De muren van deze ruimte zijn weer helemaal in de oorspronkelijke toestand teruggebracht, doordat hiervan foto's aanwezig waren. De witte salon is een onderdeel van het appartement van de prins. Ook de sofa's die in de hoeken staan zijn naar aanleiding van deze foto's gereconstrueerd.De rode zaal werd gebruikt om mensen te ontvangen bij feestelijkheden. De zaal is echter slechts 6 meter breed en 10 meter breed. Voor grotere ontvangsten werd het stadspaleis van Berlijn aan de Wilhelmplatz gebruikt.

De volgende ruimte is de groene salon. Dit is het voormalige appartement van prinses Marie. Ook in deze ruimte stonden net zoals in de andere ruimtes meubels die ontworpen zijn door Schinkel. Ook van deze ruimte is slechts door enkele foto's bekend hoe deze eruit zag.Een gedeelte van de ruimtes is ingericht als tentoonstelling en is geen onderdeel van de rondleiding. Hier wordt onder andere ingegaan op de geschiedenis van de tuinmannen die de tuinen van dit soort paleizen onderhielden. Na een driejarige opleiding gingen ze vaak eerst op rondreis door Europa om in allerlei beroemde tuinen meer kennis op te doen over allerlei technieken. Oorspronkelijk kregen ze na hun opleiding oorkondes waar op stond hoe ze de opleiding hadden afgesloten. Sinds de oprichting van een school voor tuinmannen werden deze vervangen door eenvoudige certificaten.De onderstaande meubels zijn van Theodor II. Nietner (1823 - 1894), hij was de hoogste tuinman van de koning. De meubels laten zien dat dit destijds een hoge maatschappelijke functie was, waardoor hij in een zekere luxe kon leven.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.