Verslag studiereis Rome deel 5

Tags: 

Zondag 7 april 2019
Op deze derde dag van de studiereis was het de bedoeling om in de ochtend naar het Forum Romanum en het Colosseum te gaan. Deze zondag vond in Rome echter ook de marathon plaats waardoor grote delen van het centrum afgesloten waren. Het bezoek aan deze beide bezienswaardigheden werd daarom dan ook doorgeschoven naar de dinsdagochtend.

De zondagochtend werd daardoor een soort vrije ochtend. Met een flinke groep hebben we vervolgens nog een aantal dingen in Rome bezichtigd gedurende de ochtend. Op de eerste foto zijn de restanten van het Circus Maximus te zien. In de oudheid was dit een terrein wat gebruikt werd voor wagenrennen. Tegenwoordig staat er enkel nog maar een klein gedeelte van de tribunes van de zuidoostelijke hoek van het Circus.



De volgende foto laat de Santa Maria in Cosmedin zien. Dit is een basiliek uit de 6de eeuw die gebouwd is op de resten van een oud Romeins gebouw. De kerk is in de loop van de eeuwen een aantal keren verbouwd en uitgebreid.



In het voorportaal van de kerk hangt de “la Bocca della Verita”. Dit is een antieke marmeren schijf. Hierop staat de afbeelding van een riviergoed. De legende zegt dat de afgebeelde god van iedereen de hand af bijt, die zijn hand in de mond van de god doet en hierbij een leugen uitspreekt.



Deze kerk ligt in de buurt van de rivier de Tiber die door Rome stroomt. Wanneer je deze rivier oversteekt kom je uit in de joodse wijk van de stad.



Aan het begin van de joodse wijk bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan de vervolging van de Joden in Rome. Dit monument ligt aan het 16 oktober 1943 plein. Dit was de dag waarop er door de nazi’s een grootschalige razzia in het voormalige getto van Rome werd uitgevoerd. 1020 Joden werden vervolgens gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz.



Na in de joodse wijk wat gegeten te hebben, zijn we doorgelopen naar het monument van Victor Emanuel II. Hier kwamen de verschillende groepen weer bij elkaar. Het grote witte gebouw (wat ook wel de bruidstaart wordt genoemd) bevindt zich op een plein tussen het Piazza Venezia en de Capitolijn.



De foto hieronder laat een van de beelden op een sokkel zien voor het monument. Rechts onder bij het beeld is een roedenbundel te zien. Dit het symbool van de fascistische beweging in Italië. Het is dan ook zeer opmerkelijk dat een dergelijk symbool nu nog steeds op een dergelijk monument in Italië te zien is.



Ook hier was het net als in de rest van het centrum van Rome weer erg druk. Dit had ook te maken met de marathon waarvan de route ook door dit deel van Rome liep. Voor de bouw van dit monument heeft destijds een hele middeleeuwse stadswijk moeten wijken.



In dit monument bevindt zich een museum wat gaat over de eenwording van Italië. In het programma was er helaas geen tijd om dit museum te bezoeken.



Ook vandaag is het monument nog steeds omstreden. Een reden hiervoor is dat het monument eigenlijk helemaal niet past in het historische centrum van Rome. De bouw van het monument is overigens begonnen toen de zoon van Victor Emmanuel II, Umberto, koning van Italië was.



Hierna was er tijd voor een bezoek van ruim één uur aan de Capitolijnse musea van Rome. Een uur is eigenlijk veel te kort om alles te bekijken wat hier te zien is, dus dit is een museum om zeker nog eens een keer naar terug te gaan als ik weer eens in Rome ben.



Een van de ruimtes in de Capitolijnse musea is de kamer van Hannibal. Hij was een generaal uit Carthago en was de grote tegenstander van de Romeinen in de Tweede Punische Oorlog. Het onderstaande fresco laat Hannibal zien terwijl hij over de Alpen trekt.



Het gebouw waarin dit museum is gevestigd, beschikt over een eigen kapel die opgedragen is aan de maagd Maria en de heiligen van Rome, Petrus en Paulus.



De beelden in de volgende ruimte laten militairen van het Pauselijke leger zien, die zich onderscheiden hebben in militaire operaties.



In de Horatii en Curatii ruimte zijn aan de muren een aantal fresco’s te zien die de geschiedenis van Rome laten zien, zodat deze verteld is door Titus Livius.



Hieronder zijn de Fasti Capitolini te zien. Dit zijn een aantal fragmenten van een inscriptie waarop een chronologische lijst te zien is van de consuls (hoogste magistraten in het Romeinse Rijk), censoren (ambtenaar die verkozen werd om de volkstelling te houden) en dictatoren (iemand die voor 6 maanden werd aangesteld met grote bevoegdheden om orde op zaken te stellen).



(Het reisverslag is zo geschreven dat dit niet is terug te herleiden tot individuele personen. Geheel AVG proof dus!)

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.