Reisverslag Berlijn November 2017 Deel 2

Tags: 

Zaterdag 11 november 2017
Een bijzonderheid in het centrum van Berlijn bevindt zich in de buurt van het Museum voor Communicatie. Dit is het City Hostel. Op het eerste gezicht is dit een hostel zoals er in Berlijn wel meer zijn waar je goedkoop kunt overnachten. Het City Hostel bevindt zich echter op het terrein van de ambassade van Noord-Korea.

Toen deze ambassade te groot werd, hebben de Noord-Koreanen een deel van het terrein verhuurd en is daar nu een hostel in gevestigd. Inmiddels worden er pogingen ondernomen door de Duitse overheid om hier een eind aan te maken en deze geldstroom richting Noord-Korea te laten opdrogen.Waar er in Oosterhout wel eens geklaagd wordt over wildplakken, gaat het wildplakken in Berlijn over het algemeen een heel stuk verder. Iedereen plakt gewoon over elkaar heen waardoor er plakkaten van vele centimeters dik ontstaan, zoals rondom deze lantaarnpaal.Na wat gegeten te hebben, had ik nog wat tijd om naar het Anne Frank Museum te gaan. In Berlijn is een dependance van dit museum uit Amsterdam gevestigd. Het bevindt zich in het Schwarzenberg huis in de buurt van de Hackeschen Markt. Dit is het enige gebouw dat niet in bezit is van investeerders die hier luxe winkels gevestigd hebben. .In 1995 is een groep kunstenaars in het pand getrokken en is er hier een cultureel en creatief centrum ontstaan. Het Anne Frank museum is gevestigd en er zitten ook een aantal winkels waar alternatieve kunstenaars hun kunstwerken en kleding verkopen.Het Anne Frank Museum geeft een beknopt overzicht van het leven van Anne Frank. In het huis Schwarzenberg is ook een museum gevestigd over de blindenwerkplaats van Otto Weidt. Dit museum heb ik een aantal jaren geleden al eens bezocht. Hier werkten in de Tweede Wereldoorlog blinde en dove joden die zo probeerden aan hun deportatie te ontkomen.Te zien waren onder andere een aantal reclameboekjes van het bedrijf "Opekta". Dit was een bedrijf dat handelde in pectine, een poeder om zelf jam te kunnen maken, en in eigendom was van Otto Frank. Het bedrijf was actief in Keulen maar is in 1933 met Otto Frank naar Amsterdam mee verhuisd. Na de oorlog heeft Otto Frank de leiding van het bedrijf opnieuw op zich genomen.Een aantal foto's uit het leven van Anne Frank.Een overzichtsfoto van het museum.Op de Hackescher Markt stond nog een marktkoopman die wat rekenonderwijs nodig had. €2,50 voor 0,2l, dan €5 voor 0,4l vragen is nog logisch. Een prijs van €6,50 voor 0,5l is dan al minder logisch. Blijkbaar had hij het zelf inmiddels ook al ontdekt en er een briefje met een aanbieding onder gehangen. Het was inmiddels eind middag geworden en voor deze dag had ik genoeg gezien in Berlijn.

Zondag 12 november 2017
Op zondag zijn er in Berlijn allerlei boeken-, kunst- en rommelmarkten waar je met wat zoeken best een aantal leuke dingen kunt vinden. Een grote markt bevindt zich in de buurt van het Ostbahnhof waar ik voor €15 nog een mooi origineel boek uit de DDR op de kop kon tikken.In de buurt van het museumeiland is er in het weekend altijd een boeken- en kunstmarkt. Voor €1 per stuk kun je hier boeken vinden. Voor €15 heb ik nog een mooie afbeelding van Berlijn afgedrukt op doek kunnen komen om thuis bij mij in de kamer te kunnen zetten. Op een andere markt heb ik nog een houten versie van de Brandenburger Tor op de kop kunnen tikken. Gemaakt door iemand uit Berlijn met een figuurzaag.Een echte rommelmarkt bevindt zich in het Mauerpark. Voor een deel staan hier handelaren maar er zijn ook gewone Berlijners te vinden die hier hun spullen verkopen. Sommigen mensen verkopen echt rommel en daar moet je dan maar snel langs lopen.Het park mocht de naam park eigenlijk niet hebben, want het gedeelte waar de kramen stonden was eigenlijk gewoon een drassige boel geworden. Gelukkig lagen er wat loopplanken zodat je er enigszins droog doorheen kon lopen. Hier vond ik voor €5 nog een leuke muts met een opschrift van Berlijn.Ook al was het pas november, Berlijn kwam al langzaam in de kerstsfeer. De laatste foto van deze zondag is gemaakt op het centraal station van Berlijn. De kerstbomen staan hier al klaar.Maandag 13 november 2017
Deze dag zou ik rond half 1 weer terug gaan met de trein naar Nederland. In de ochtend had ik nog mooi de tijd om een bezoek te brengen aan de Dom van Berlijn. Deze kerk bevindt zich in het centrum van Berlijn bij het museumeiland.De oorspronkelijke kerk is gebouwd tussen 1747 en 1750 met een bijbehorende crypte van de Hoenzollern. Het huidige neobarokke gebouw is tussen 1894 en 1905 gebouwd.Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Dom zwaar beschadigd. Het gebouw lag tijdens de Duitse deling op het grondgebied van Oost-Berlin. Met de reconstructie van de kerk werd vanwege geldgebrek pas gestart in 1975 en was deze afgerond in 1992.In de kerk zelf zijn een aantal sarcofagen te zien van Pruisische koningen. In de koepel van de kerk, die op de tweede foto te zien is, wordt de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen uitgebeeld. In de kerk staat het Sauerorgel. Dit is een orgel met 4 klavieren en 113 registers.In de buurt van de crypte van de kerk is een buste van Bismarck te zien. Deze behoorde oorspronkelijk tot een herdenkingsmonument van Reinhold Begas. Dit monument stond tot 1975 in de Denkmalskirche. Dit was een aparte ruimte die aan de dom van Berlijn was gebouwd ter nagedachtenis aan de Hohenzollern koningen. Dit gebouw was de oorlog wel onbeschadigd doorgekomen. In 1975 is het gebouw opgeblazen.In de Denkmalskirche stonden de sarcofagen van allerlei leden van de familie Hohenzollern. Deze zijn verhuisd naar een ruimte onder de Berliner Dom. In 1915 vond hier de laatste bijzetting plaats. De laatste Duitse keizer (Willem II) ligt begraven in Huis Doorn in Nederland. Hij gaf aan pas in Duitsland begraven te willen worden als het land weer een monarchie zal zijn.De sarcofagen zijn allemaal genummerd met een nummering die doorloopt tot 95. In een aantal kleinere sarcofagen liggen kinderen uit de familie die al vroeg gestorven zijn.Via een trap kun je uit komen bij een aantal zitplaatsen boven in de kerk vanwaar vroeger de diensten gevolgd konden worden. Op een van de verdiepingen bevindt zich ook een museum waar de geschiedenis van de Dom wordt toegelicht. Zoals op het plaatje te lezen is, mochten alleen belangrijke personen van deze trap gebruik maken.Op de foto hieronder is een schaalmodel te zien van de Dom van Berlijn.Op dit schilderij is de opbaring te zien van keizer Wilhelm I in de oude Dom. Hij had al plannen om een nieuwe Dom te laten bouwen. Toen hij in maart 1888 overleed was hier nog geen besluit over genomen.Als je verder de trappen naar boven op loopt, kom je uiteindelijk helemaal boven in de kerk uit. Je kunt dan langs de binnenkant van de koepel helemaal rondlopen.Op een plek kun je naar buiten waar je een goed overzicht hebt over de stad Berlijn. Ook buiten kun je om de hele koepel heenlopen zodat je in alle richtingen Berlijn kunt bekijken.

Bovenin de kerk bevindt zich een depot met een aantal gipsmodellen uit de periode dat de huidige Dom gebouwd werd. De originele beelden en reliëfs zijn nog steeds aan de buitenkant of in de kerk te zien. Doordat de gipsmodellen bewaard gebleven zijn konden beelden die tijdens de oorlog verwoest waren met behulp van deze modellen opnieuw gemaakt worden.In de buurt van het park dat zich voor de Dom van Berlijn bevindt, staat deze herdenkingssteen. Aan de tekst te zien is dit nog een overblijfsel uit de tijd van de DDR. Dit volgt uit het gebruik van woorden zoals "Antifaschistischen Widerstandsgruppe". Als je goed, kijkt kun je op verschillende plekken in Berlijn nog dit soort restanten van de oude DDR vinden.Na dit bezoek was het tijd om terug te gaan naar het Centraal Station. Hier moest ik om half 1 weer met de trein terug naar Nederland. Vanwege werkzaamheden aan het spoor moest ik nu eerst met de ICE naar Hannover. Daar startte de trein naar Nederland en was deze keer dus een overstap noodzakelijk.Tijdens de reis ontstond er nog een vertraging van ongeveer een uur doordat er in Löhne een noodstop noodzakelijk was. Een andere trein was op een voorwerp gereden wat op het spoor lag en daardoor kon de trein naar Nederland niet verder rijden. Hierdoor was ik een uur later dan gepland weer terug in Nederland van deze korte vakantie naar Berlijn.Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.