Reisverslag Schwäbisch Hall – Karlsruhe Voorjaar 2019 Deel 1

Tags: 

Woensdag 6 maart 2019
Tijdens de voorjaarsvakantie in Baden-Württemberg stonden een tweetal steden op het programma om te bezoeken. Op de woensdag Schwäbisch Hall en op de donderdag Karlsruhe. Beide steden zijn in ongeveer een uur tijd vanuit Stuttgart te bereiken met de trein. Schwäbisch Hall is een plaats met rond de 40.000 inwoners. De stad heeft nog steeds een mooi historisch centrum met enkele musea die je kunt bezoeken.



Om exact 9 uur ben ik vanuit Stuttgart met de trein naar Schwäbisch Hall vertrokken. Als je alleen van regionale treinen gebruik maakt, en dat is prima te doen, kun je voor € 24 een kaartje kopen waarmee je heel de dag met het openbaar vervoer (behalve Intercity en Intercity Express treinen) door Baden-Württemberg kunt reizen. Met een keer overstappen ben je dan iets na 10 uur in Schwäbisch Hall.



Vanaf het station dat aan de rand van Schwäbisch Hall ligt, kun je vrij snel te voet richting de oude historische binnenstad lopen.



Op weg naar het oude stadscentrum kom je dan de Johanniterhal tegen. Dit is een voormalig kerkgebouw uit de twaalfde eeuw dat nu gebruikt wordt als extra locatie door het kunstmuseum van Schwäbisch Hall. Tot 1812 hebben er in deze kerk diensten van de Evangelische Kerk plaatsgevonden. Vier jaar later is het gebouw in handen gekomen van de stad Schwäbisch Hall. Sinds 2004 is het eigendom van het plaatselijke kunstmuseum



Door de stad Schwäbisch Hall loopt de rivier de Kocher. Dit is een zijrivier van de Neckar.





Doorlopend langs de rivier de Kocher en deze uiteindelijk overstekend kom je uit bij het nieuwe busstation van de stad. Vanuit deze plek kun je dan doorlopen naar het oude gedeelte van de binnenstad.



In de oude binnenstad bevinden zich een groot aantal historische gebouwen waaronder een aantal Vakwerkhuizen. Op de onderstaande foto is het huis “Zum grünen Baum” te zien. Dit staat in de Gelbinger Gasse nummer 33 en is gedurende lange tijd een cafe geweest. Het gebouw is zes verdiepingen hoog en tegenwoordig in gebruik als woonhuis.



Verder doorlopend kom je uit op de Saumarkt. In het gebouwtje dat vroeger gebruikt werd door de militie van de stad bevindt zich tegenwoordig een cafe.



Nog verder doorlopend kom je uit op het echte marktplein van Schwäbisch Hall. Op de volgende foto is de Bürgertrinkstube te zien. Dit gebouw stamt uit 1510 en is net als veel andere gebouwen na de grote stadsbrand van 1728 weer opnieuw opgebouwd.



Aan de rand van het centrale marktplein van de stad staat op een verhoging de Sint Michaelskerk. Deze kerk is te bereiken via een grote trap. De kerk wordt voor het eerst vernoemd in een oorkonde uit 1156. De eerste kerk werd in 1427 afgebroken en vervangen door een kerk in gotische stijl.



Als je bovenaan de grote trap staat, heb je een mooi overzicht over de verschillende gebouwen die aan het marktplein staan. Op de foto hieronder is het gemeentehuis te zien. Ook dit gebouw is na de stadsbrand opnieuw opgebouwd. In de tweede wereldoorlog is het gebouw door bommen verwoest en in de loop van de jaren ’50 in de oude stijl gebouwd.



Een van de huizen op de markt is het Clausnitzerhaus uit 1827 wat een groot vakwerkhuis is.



De Sint Michaelskerk is ook vandaag nog steeds in gebruik door de evangelische gemeente van Schwäbisch Hall en wordt ook gebruikt voor concerten.



In de kerk bevindt zich een beenderenhuis uit de Middeleeuwen. Dit is ontstaat nadat graven op het oude kerkhof geruimd zijn. In 1963 is dit beenderenhuis opnieuw ontdekt. Het is nu te zien onder een glazen plaat die op een deel van de vloer van de kerk ligt.



Aan de buitenkant van de kerk is een groepje beelden te zien. Dit verbeeldt de nacht voor de kruisiging, die Jezus doorbracht in Getsemane, een tuin aan de voet van de Olijfberg.





Een ander historisch gebouw staat in de Pfarrgasse nummer 12. Dit huis werd vroeger bewoond door docenten van de Latijnse school en geestelijken.



Johannes Brenz leefde in dezelfde periode als Martin Luther en voerde na 1522 stap voor stap de reformatie in. Hij heeft ervoor gezorgd dat er in Schwäbisch Hall geen beeldenstorm heeft plaatsgevonden waardoor veel oude beelden bewaard gebleven zijn. De evangelische gemeente van de stad is naar hem vernoemd. Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.