Reisverslag Esslingen Am Neckar Voorjaar 2017 Deel 5

Tags: 

Vrijdag 26 mei 2017
Op de derde vakantie ben ik een dagje naar Esslingen Am Necker gegaan. Net als Ludswigsburg is dit een stad in de directe omgeving van Stuttgart. Met de trein of de S-Bahn ben je binnen het kwartier van Stuttgart op het station van Esslingen Am Neckar. Met de bus duurt het dan enkele minuten voordat je in de historische binnenstad van Esslingen bent.



De rivier de Neckar stroomt niet geheel verrassend door deze plaats heen. In de stad zijn er dan ook een aantal bruggen die over deze rivier heen gaan. De foto van dit torentje is genomen in de buurt van de Agnesbrug.



De markt is het centrale plein van de stad. Aan deze markt staat de Sint Dionys kerk. Aan de andere kant van het plein staat de Sint Pauls kerk. Ook het nieuwe raadhuis en het toeristisch informatiecentrum zijn gevestigd aan dit plein.



De Dionys kerk is een gotische kerk. (http://www.stadtkirchengemeinde-esslingen.de/kirchen-und-gemeindehaeuser/stadtkirche/) Rond 700 is op deze blek de eerste kerk gebouwd. In de loop van de tijd is de kerk opnieuw opgebouwd en is deze gedurende de tijd uitgebreid. Vandaag de dag is het een evangelische kerk.



Aan de zuidoostkant van de kerk zit er aan de buitenkant een gedenksteen ter gelegenheid van de gevallenen van de Frans-Duitse oorlog in 1870 en de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1960 tot 1963 heeft er vanwege de aanleg van een verwarmingsinstallatie een uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden onder en rondom de kerk.



De vondsten die tijdens deze opgravingen gedaan zijn, zijn in een apart museum onder de kerk te zien.



Meteen aan de andere kant van de markt staat de Sint Paul kerk. (https://www.stpaul-esslingen.de/) Dit is een vroeg-gotische kerk uit het begin van de 13de eeuw. De kerk is tegelijkertijd met een bijbehorend Dominicanenklooster gebouwd. Ten tijde van de beeldenstorm is de kerk geplunderd en daarom in 1532 door de Dominicanen opgegeven.



Tot 1802 werd de kerk voor evangelische diensten gebruikt. In 1861 is de kerk door de katholieken gekocht en sindsdien weer in gebruik als kerk. Het klooster naast de kerk is sinds de reformatie in gebruik als weeshuis en school.



Esslingen ligt in het dal van de rivier. Vanuit het oude stadscentrum kun je via een tunneltje onder de Berliner Strasse door. Dit is de grote straat die door het noorden van de stad heenloopt. Aan de andere kant van deze straat staat de derde kerk van Esslingen. Dit is de Frauenkirche.



De Frauenkriche is gebouwd door de stad Esslingen in de 14de eeuw. (http://www.stadtkirchengemeinde-esslingen.de/kirchen-und-gemeindehaeuser/frauenkirche/) De reden voor deze bouw was dat in de 14de eeuw alle kerken in het bezit van kloosters waren.



In 1321 kwam er een wettelijke mogelijkheid om ook als stad een kerk te laten bouwen. De stad heeft de burgers toen opgeroepen om geld te geven en zo kon in 1325 met de bouw van de kerk begonnen worden.



Op een verhoging liggen de restanten en deel dat behouden is gebleven van de burcht van Esslingen. Via de Obere Beutau kun je omhoog lopen naar deze burcht toe. De Obere Beutau is een van de mooiere straten van Esslingen omdat hij bestaat uit een hele verzameling huizen uit de 15de tot de 18de eeuw..



De straat heeft hierdoor nog echt het karakter van een straat zoals deze er vele eeuwen geleden uitgezien moet hebben. Het stijgingspercentage is echter heel flink, dus het is stevig doorlopen om boven te komen..



De burcht van Esslingen bestaat uit het gedeelte van een middeleeuwse stadsvesting dat behouden is gebleven. De burcht is in de loop van de tijd uitgebreid en heeft in 1519 stand gehouden tegen de aanval van Hertog Ulrich von Württemberg.



Een groot deel van de burcht is vrij toegankelijk en wordt in de zomer voor open lucht voorstellingen gebruikt. Er is ook een groot grasveld waar het met mooi weer goed toeven is. Vlak in de buurt van de burcht bevindt zich ook een restaurant waar ik tussen de middag wat gegeten heb.



Via de Burgsteige kun je langs de druivenplanten weer terug lopen naar de stad Esslingen. Aan deze kant van de stad worden de heuvels gebruikt voor het verbouwen van druiven om daar weer wijn van te maken.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.