reizen

Reisverslag Graz 2022 deel 2

Tags: 

Zondag 5 juni 2022
Graz is met een inwonertal van ongeveer 290.000 de tweede stad van Oostenrijk en tegelijkertijd de hoofdstad van de provincie Stiermarken. Vanaf Graz kun je met de trein redelijk snel richting steden als Maribor in Slovenië en Szombathely in Hongarije. Naast het centraal station van Graz bevindt zich ook een busstation inclusief tramnetwerk voor de stad Graz.


Reisverslag Graz 2022 deel 1

Tags: 

Zaterdag 4 juni 2022
Een fijne bijkomstigheid van werken in het onderwijs is, is dat je in relatie tot andere beroepen een groot aantal vakantiedagen hebt. Dat zijn in de praktijk alle schoolvakanties waarin er geen lesgegeven wordt en er ook geen andere verplichtingen zijn. Werkzaam zijn in het onderwijs is dan ook erg prettig als je reislustig bent. Nadat ik bijna 16 jaar in het onderwijs gewerkt hebt, is daar eind mei een eind aan gekomen. Dit vanwege het feit dat ik half juni in mijn woonplaats aan een nieuwe baan ging beginnen. De tussenperiode van twee weken heb ik gebruikt om alles op mijn voormalige school netjes af te ronden, al te beginnen met de voorbereidingen voor mijn nieuwe baan en tussen beide zaken nog even een paar dagen weg te gaan om het hoofd letterlijk even leeg te maken.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 13

Tags: 

Woensdag 4 mei 2022
Na mijn bezoek aan Pincehely ben ik daar rond kwart over vijf weer met de trein vertrokken naar Budapest. Iets na half zeven in de avond ben ik uitgestapt op het eerste station in Budapest waar de trein stopt, dit is het Kelenföld treinstation. Zoals ik in een eerder deel van dit reisverslag heb aangegeven, heeft Budapest geen centraal station maar komt het Kelenföld treinstation hier toch het dichtste bij in de buurt. Veel treinen die vanaf de verschillende stations in Budapest vertrekken (Keleti. Deli en Nyugati) maken op Kelenföld een eerste tussenstop.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 12

Tags: 

Woensdag 4 mei 2022
Op de laatste dag van mijn bezoek aan Hongarije ben ik op bezoek geweest bij een oude vriend die ik in Nederland heb leren kennen en die al een flink aantal jaar geleden naar Hongarije is verhuisd. Om een lang verhaal kort te maken, in Hongarije is hij ziek geworden en daar in het ziekenhuis terecht gekomen in het plaatsje Pincehely. Daar ben ik enigszins bij toeval achter gekomen en vandaag heb ik hem daar voor de tweede keer bezocht. De eerste keer dat ik bij hem op bezoek ben geweest is tijdens mijn bezoek aan Hongarije in de zomer van 2021. Dat is een lang verhaal geworden dat ik hier in algemene termen zal vertellen zodat het niet herleidbaar is tot een persoon maar wel inzicht geeft in welke ambtelijke molens je dan terecht kunt komen. Om in Pincehely te komen ben ik rond half 1 vanuit Budapest met de trein vertrokken naar deze plaats met ongeveer 2500 inwoners.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 11

Tags: 

Dinsdag 3 mei 2022
Eén van de musea in de stad Kecskemet is het Cifra paleis dat sinds 1983 in gebruik is als museum. In dit museum is zowel een permanente tentoonstelling te zien, die voor een flink deel uit schilderijen bestaat, maar ook een tijdelijke tentoonstelling van in dit geval allerlei bijzondere voorwerpen.


Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 10

Tags: 

Dinsdag 3 mei 2022
De ochtend van deze reisdag naar de Hongaarse stad Kecskemet heb in gebruikt om allereerst een wandeling te maken door het centrum van de stad en daarna een tweetal musea te bezoeken. Dit waren het speelgoedmuseum en een museum over inheemse kunst. Na rond het middaguur wat gegeten te hebben, ben ik verdergelopen naar het volgende museum namelijk het Hongaarse fotografie museum. Dit museum is sinds 1991 gevestigd in een Art Nouveau gebouw uit 1918. Het gebouw is in dat jaar aangekocht door de Joodse gemeenschap die het ombouwde tot synagoge. Na de Tweede Wereldoorlog was het in gebruik als winkel en opslagplaats totdat het gebouw gesloten moest worden omdat het bouwvallig was geworden.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 9

Tags: 

Dinsdag 3 mei 2022
Na de eerste twee uur vooral in de stad Kecskemet zelf rondgelopen te hebben om daar enkele kerken te bezoeken en vooral de monumenten te bekijken ben ik zo rond een uur of elf begonnen met de musea die op mijn lijstje stonden. De eerste twee musea waar ik geweest ben zijn een speelgoedmuseum en een museum met inheemse kunst. Deze musea staan vlak bij elkaar op hetzelfde terrein. De onderstaande foto laat het gebouw zien van het museum van inheemse kunst. Als je verder loopt op het pad langs dit museum kom je bij het speelgoedmuseum uit.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 8

Tags: 

Dinsdag 3 mei 2022
Kecskemet is een stad met iets meer dan 100.000 inwoners die in het midden van Hongarije ligt. Vanuit het Nyugati station in Budapest rijdt er elk uur een rechtstreekse intercitytrein naar de zuidelijke stad Szeged, die ook langs Kesckemet komt. Als je om 10 voor 8 op de trein stapt in Budapest ben je rond 10 over 9 al in Kecskemet.


Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 7

Tags: 

Maandag 2 mei 2022
Na het bezoek aan het kasteel van Eger en het marsepein museum van de stad was het al half twee in de middag geworden. Naast de kathedraal van Eger staan er in de stad nog andere kerken zoals de kerk van de cisterciënzers. Nadat de Ottomanen in 1687 uit Eger verdreven waren, werden de moskeeën omgevormd tot katholieke kerken. Op de plek waar nu de kerk van de cisterciënzers staat, stond oorspronkelijk ook een moskee. In 1700 werd de fundering voor de huidige kerk gelegd en gestart met de bouw van een bijbehorend klooster. Pas rond 1730 startte de bouw van de kerk die 13 jaar duurde.Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 6

Tags: 

Maandag 2 mei 2022
Het kasteel van Eger is gebouwd op een heuvel die nu midden in de stad Eger ligt. Het is een behoorlijk uitgebreid terrein met een aantal musea, maar bepaalde delen van het kasteel zijn ook toegankelijk. Op het terrein zelf zijn flink wat overblijfselen te zien uit eerdere tijden. Een voorbeeld hiervan zijn de ruïnes van de romaanse en gotische kathedraal die hier heeft gestaan.


Pagina's

Abonneren op reizen