Reisverslag Oost-Kroatie 2021 deel 18

Tags: 

Woensdag 11 augustus 2021
Vlak in de buurt van het archeologische museum is in het oude deel van de stad ook het museum van Slavonië gevestigd. Dit museum is opgericht in 1877 en bevindt zich sinds 1946 op zijn huidige locatie. Deze oprichting was mogelijk dankzij een grote gift van Franjo Sedlakovic. Dit was een handelaar uit Osijek die zijn verzameling aan het museum geschonken heeft.



Het museum had nu een speciale tentoonstelling die allerlei voorwerpen liet zien, die in de periode 1994 tot en met 2019 door mensen aan het museum gedoneerd zijn.



Een van de eerste objecten die in het museum te zien is, is een oud beeld dat op een terrein stond dat vroeger in bezit was van het leger van Joegoslavië. Nadat Kroatië onafhankelijk was geworden, zijn al dit soort objecten maar ook beelden met opschriften die verwezen naar het socialistische Joegoslavië uit de openbare ruimte verwijderd. Een aantal zijn nu opgeslagen in dit museum.



De volgende foto laat een aantal geweren zien, die gebruikt zijn tijdens de oorlog in Kroatië in het begin van de jaren ’90. De muurplaat stamt uit het jaar 1946.



Het museum heeft ook veel schenkingen gekregen van individuele personen of families. Hierdoor beschikt het museum over een flinke collectie van alledaagse voorwerpen, die een mooi beeld geven van hoe mensen in een bepaalde tijd leefden.



Een bijzonder voorwerp in het museum is dit houten kanon uit de vijftiende eeuw dat gevonden is in het oosten van Slavonië. Dat is overigens de naam van dit deel van Kroatië.



Doordat in de tentoonstelling allerlei schenkingen te zien zijn, die de afgelopen 25 jaar aan het museum gegeven zijn, is het soms lastig om een bepaalde lijn in te tentoonstelling te ontdekken. Het krijgt daardoor toch wat van een aantal zaken die vrij lukraak bij elkaar gezet zijn.



In het museum stond ook het “Orchestrion Xyonella” dat op de volgende foto te zien is. Wat nazoekwerk via internet liet zien dat dit soort instrumenten in het begin van de 20ste eeuw gebouwd werden in Praag. Ze stonden in die tijd in cafe’s. De klanten konden er dan een klein geldbedrag inwerpen en dan ging het instrument muziek afspelen.



Vroeger was het vrij gebruikelijk dat mensen vlinders verzamelden. De vlinders werden dan gevangen. Er werd een speld doorgeprikt en ze werden in een soort doosje tentoongesteld. Iets wat tegenwoordig natuurlijk terecht niet meer kan.



In een ander hoekje van het museum waren wat kleine postzegelverzamelingen te zien, die door mensen aan het museum geschonken waren. Op zich zaten daar geen bijzondere zaken tussen, maar ook dit was meer om aan te geven waar mensen zich in hun vrije tijd onder andere mee bezig houden.



Een ander voorwerp was weer een beeldje uit het jaar 1910 dat zonder verdere toelichting in het museum stond met enkel de naam van de schenker erbij.



Wat verderop lag een kleine verzameling biljetten. Waarschijnlijk afkomstig van spellen.



Wat ik al eerder in dit reisverslag heb aangegeven, is het toch vooral een verzameling van allerlei losstaande objecten. Er zijn wel wat korte toelichtingen maar een echt verhaal heeft deze tentoonstelling niet en dat is ook wel weer jammer.

Zo was er kleding te zien, een kleine verzameling met allerlei elektronische apparaten zoals typemachines die nu niet meer gebruikt worden maar ook deze meubels.



En oude mobiele telefoons die mensen hadden afgegeven bij het museum werden ook gewoon apart tentoongesteld.



Een van de laatste onderdelen van dit deel van het museum waren wat meubels uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw.



Een wisseltentoonstelling liet nog allerlei zaken zien die te maken hadden met grafische vormgeving, zoals oude kranten. Na deze twee musea was de dag weer ver afgelopen en vond ik het gezien de hoge temperaturen wel weer genoeg.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.