Reisverslag Oost-Kroatie 2021 deel 20

Tags: 

Donderdag 12 augustus 2021
Na in de ochtend vooral gewandeld te hebben aan de noordkant van de rivier de Drava en ook nog het museum van Fine Arts bezocht te hebben, kwamen in het begin van de mensen van Carglass uit Zagreb om de achterruit van de auto te repareren. Dat klusje hadden ze in ongeveer 45 minuten voor elkaar. Het bedrag moest ter plekke betaald worden, maar in Nederland heeft de verzekering alles keurig netjes terugbetaald. Prima opgelost zo dus.Ook op deze dag waren de temperaturen weer flink opgelopen tot rond de 35 graden. Nadat alles met mijn auto in orde was, ben ik op mijn gemak via de brug naar de noordkant van de rivier de Drava gelopen richting de dierentuin van Osijek.De dierentuin van Osijek ligt ten opzichte van de rest van de stad dus behoorlijk geïsoleerd. Op deze hete middag was het er logischerwijze ook niet erg druk. Er liepen echt maar enkele mensen rond. Op de eerstvolgende foto is een van de lama’s te zien die buiten hun verblijf hebben.De volgende foto laat het verblijf van de gibbons zien. Dit zijn kleine mensapen die tot de familie van de primaten behoren. De dierentuin van Osijek bestaat voor het grootste deel uit buitenverblijven voor de dieren met veel groen.En zoals hieronder te zien is op de foto, het was zeer rustig, wat op zich opvallend is als het midden augustus is. Verder was de dierentuin over het algemeen netjes onderhouden, maar natuurlijk niet zo modern als dat met Nederlandse dierentuinen of bijvoorbeeld de dierentuin in Antwerpen het geval is.Een flink aantal dieren hadden vanwege de hitte ook de schaduw opgezocht of hielden zich heel erg rustig. Een mooi voorbeeld hiervan is de gevlekte hyena die hier lekker op de grond is gaan liggen in de schaduw totdat de ergste hitte weer voorbij is.Hier even een overzichtsfoto die een wat beter beeld geeft van de manier waarop de dierentuin is ingericht. Het ziet er netjes uit, maar de dierenverblijven zijn wel redelijk basic.In de dierentuin stond ook deze Landrover Safari Serie 3, die in de tweede helft van de 20ste eeuw veel in Afrika is gebruikt. Deze auto’s staan er overigens om bekend dat ze snel olie beginnen te lekken. Een beroemde uitspraak is dan ook: “A Land Rover doesn’t leak oil, it marks it’s territory”.In het deel van de dierentuin bij de ingang zijn de buitenverblijven van de dieren allemaal relatief klein. Wat verderop in de dierentuin zijn de buitenverblijven van de grotere dieren die als vanzelfsprekend meer ruimte nodig hebben.

Een van de meerdere vogelverblijven in de dierentuin is het verblijf van de groenvleugelara. Deze vogel leeft in een aantal Midden-Amerikaanse landen en is vanwege de vernietiging van zijn leefomgeving door de mens in aantallen sterk teruggelopen.Het museum beschikt ook over een beperkt aantal binnenruimtes. In het eerste deel van deze ruimtes bevinden zich verschillende soorten krokodillen en reptielen die een warme en vochtige omgeving nodig hebben.

In het andere deel van de binnenruimte bevindt zich een verzameling van allerlei soorten verschillende vissen.

In vergelijking met dierentuinen in Nederland, is de dierentuin van Osijek geen supergrote dierentuin maar je kunt er prima anderhalf uur rondlopen. Vanwege het vele groen heeft het wel wat weg van een parkachtige omgeving. Daarna ben ik aan het eind van de middag weer teruggelopen richting het centrum van Osijek. Hoewel het een behoorlijk warme dag was, heb ik stiekem toch nog een flink aantal kilometers gelopen.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.