Reisverslag Graz 2022 deel 7

Tags: 

Dinsdag 7 juni 2022
De stad Graz ligt relatief dicht bij de Sloveense en Hongaarse grens. Omdat er ook sprake is van goede treinverbindingen kun je vanuit Graz relatief snel in deze landen komen. Vandaag ben ik dan ook vanuit Graz een dagje met de trein naar Maribor in Slovenië geweest. De eerste rechtstreekste trein vertrekt pas rond half 11 om een uur later in Maribor aan te komen. Dat is natuurlijk veel te laat als je hier een dagje naar toe wilt. Een oplossing is om dan rond 10 over 8 met de S-Bahn te vertrekken naar het station Spielfeld-Strass. Dit ligt aan de grens met Slovenië.



Na ongeveer 50 minuten kom je dan aan op dit grensstation waar je over kunt stappen op een regionale trein richting Maribor. Tussen beide treinen zit ongeveer 5 minuten maar omdat alles goed op tijd reed was dat geen enkel probleem. Rond 10 voor half 10 kom je dan aan op het station van Maribor.



Maribor heeft een verhoudingsgewijs groot station voor het aantal treinen dat hier aankomt en vertrekt. Dit is blijkbaar nog een overblijfsel uit de Joegoslavische tijd toen het treinverkeer veel beter ontwikkeld was. Doordat het land in de jaren ’90 van de vorige eeuw uiteenviel in allerlei onafhankelijke staten heeft dit er tegelijk voor gezorgd dat ook de Joegoslavische spoorwegen opgedeeld worden. Grensoverschrijdende treinen zijn er daarom maar heel beperkt en ook de dienstregeling is erg onregelmatig.



Op het plein voor het station van Maribor staat nog een oude locomotief van de Joegoslavische spoorwegen. (te herkennen aan het opschrift JZ in Romeinse en Cyrillische letters) die ooit gemaakt is in Wiener Neustadt.



Hieronder nog even een foto van de bijna lege stationshal rond half 10. Waar ik normaal gesproken eigenlijk altijd gebruik maak van de trein is het in landen als Slovenië en Kroatië al meerdere kerel voorgekomen dat het daar handiger is om gewoon een bus te pakken vanwege de beperkte treinverbindingen. Ook kennen ze daar geen regelmatige dienstregeling (bijvoorbeeld elke 30 minuten een trein op een bepaald traject) en lijken de vertrektijden van de treinen vrij willekeurig gekozen.



Als je vanuit het station gaat wandelen richting het centrum van Maribor kom je het onderstaande beeld van Boris Kidric tegen. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief bij het Sloveense verzet en vocht tegen de Italiaanse en Duitse bezetters. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij een bekende politicus van de Communistische Partij.



De Basiliek van Onze Moeder van Barmhartigheid is een Franciscaanse kerk in Maribor. De kerk staat op de plek waar in de 17de eeuw een kapel gebouwd is. Door de toename van het aantal gelovigen werd er aan het einde van de 19de eeuw besloten om over te gaan tot de bouw van een kerk. Nadat de bouw in 1892 was begonnen, werd de kerk 8 jaar later door de bisschop gewijd. Vanaf 1906 heeft de kerk de status van basiliek.





In het centrum van Maribor staat het kasteel van Maribor waar zich tegenwoordig het regionale museum van de stad bevindt. Hier is de geschiedenis van de stad van de neolithische tijd tot het begin van de 20ste eeuw te zien.



Het gebouw is tussen 1478 en 1483 gebouwd in opdracht van keizer Frederik III om zo het noord oostelijke deel van de stadsmuur te beschermen. Na verloop van tijd verloor het zijn verdedigende functie en werd het gebruikt als woonhuis.



Bij binnenkomst in het museum kom je meteen in het gedeelte terecht met archeologische vondsten. Het gaat hier om vondsten van de steentijd tot de vroege Middeleeuwen.



Het kasteel van Maribor is in 1933 gekocht door het stadsbestuur. Drie jaar later is besloten om het in te gaan richten als een museum. In 1938 is het regionale museum daadwerkelijk verhuisd naar zijn huidige locatie waar het op 18 december van dat jaar geopend is.



In grote houten kasten staan allerlei voorwerpen gesorteerd op onderwerp. Zo laat de volgende foto allerlei producten van keramiek, metaal en glas zien. Deze zijn gemaakt in de periode van de 17de eeuw tot en met het einde van de 19de eeuw toen er een groot aantal handwerkactiviteiten plaatsvonden in Maribor.



Een deel van de apotheekcollectie van het museum is hier ook te zien. Deze is in 1957 onderdeel geworden van het museum. Deze collectie komt voor een deel uit het klooster van Olimje dat tegen de Kroatische grens aan ligt.



Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden in Maribor archeologische vondsten op een systematische manier verzameld. Materiaal uit de Drava regio kwam vooral in dit museum terecht door giften, aankopen en opgravingen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de collectie verder aan vanwege systematische opgravingen.



Tot nu toe zijn er nog geen bewijzen gevonden van permanente nederzettingen uit de tijd van de vroege en late steentijd. Vanaf de laatste steentijd is dit gebied echter wel permanent bevolkt geweest. Dit is vastgesteld door allerlei vondsten waardoor de dichtheid van de bevolking, de manier van huizen bouwen, begrafenisrituelen en de economische situatie van de bevolking duidelijk is geworden. De onderstaande foto laat een gedeeltelijke reconstructie zien van een woning uit de Romeinse tijd.



Via een binnenpleintje kom je in een ander deel van het museum terecht. Dit is het gedeelte van het museum waar de geschiedenis van de stad Maribor chronologisch in beeld gebracht wordt. En dan vooral een aantal belangrijke mijlpalen eruit. In een later deel van het reisverslag staan een aantal foto’s uit dit deel van het museum.



Het museum is eigenaar van een grote collectie van kleine loden en tinnen poppetjes. Deze verzameling bestaat uit meer dan 40.000 figuren en was oorspronkelijk eigenaar van Otto von Gariboldi, die tot 1945 in Maribor woonde. De loden figuren zijn in de jaren tussen 1900 en 1918 gemaakt en laten vooral veldslagen tussen Duitsland en Frankrijk zien uit de oorlog van 1870 en 1871. De tinnen figuren zijn van na de Eerste Wereldoorlog. Omdat de aandacht in militaire onderwerpen toen minder werd, zijn hier ook scenes uit het gewone leven te zien. De onderstaande foto laat een reconstructie zien van de Turken die in het jaar 1532 het kasteel van Maribor bestormden.



Hieronder een reconstructie van het leven op een Romeinse boerderij uit de tijd van de 2de tot en met de 4de eeuw.



Als laatste nog een foto waarop het centrale plein van de stad Maribor te zien is, zoals dit was aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.