Reisverslag Voorjaar 2018 deel 1

Tags: 

Woensdag 14 februari 2018 ochtend
In de carnavalsvakantie ben ik enkele dagen naar Karlsruhe geweest. Vanuit deze stad ben je snel in Basel, dat ik op 14 februari heb bezocht en in Straatsburg waar ik op 15 februari ben geweest. Vanuit Karlsruhe, dat in het westen van Duitsland ligt, is het een kleine twee uur reizen met de trein naar de Zwitserse stad Basel.

Basel ligt in Duitstalige gebied van Zwitserland vlak bij de grens met Duitsland. Basel beschikt over een tweetal grote treinstations Basel Badischer Bahnhof (eigendom van de Deutsche Bahn) en Basel SBB (eigendom van de Zwiterse Spoorwegen). Het station Basel SBB ligt in het centrum van Basel en was ook het eindstation van deze trein. Na het pinnen van Zwiterse Franken kon ik verder lopen richting het centrum van Basel. Bij het pinnen doen ze niet aan kleine biljetten. Als je 100 Franken pint, krijg je keurig netjes één briefje van 100 Zwiterse Franken.



In het centrum van Basel bevindt zich aan de Münsterplatz het "Museum der Kulturen". Dit is het grootste museum van Zwiterserland op het gebied van Volkerenkunde. Het museum bestaat sinds 1893 en in 2011 heeft er voor het laatst een grote verbouwing plaatsgevonden van het gebouw. Zwitserland is in het algemeen een duur land om op vakantie te gaan. Dat merk je ook bij de toegang tot musea, die in dit geval 16 Franken was



Het museum beschikt over een grote collectie op het gebied van volkenkunde. Op de onderstaande foto is een Kulthaus te zien uit Papua Nieuw Guinea. Belangrijke rituelen en ceremonies zoals de overgang van jongere naar volwassene worden in dit Kulthaus gedaan. In het museum is een fassade van een dergelijk Kulthaus te zien dat speciaal voor dit museum in Papua Nieuw Guinea is gemaakt.



In veel culturen zijn hemellichamen een belangrijke inspiratiebron. Zeker in het verleden toen bepaalde zaken zoals zons- en maansverduisteringen nog niet wetenschappelijk te verklaren waren. Vroeger werd de stand van sterren bijvoorbeeld in de scheepvaart gebruikt om te bepalen waar een schip zich bevond. In een van de zalen waren kunstwerken verzameld waarin de zon als hemellichaam centraal staat.



In Mexico en Guatemala werden voor de komst van de Spanjaarden tempels gebouwd voor goden. De goden werden dan weer in verband gebracht met bepaalde hemellichamen. Andere gebouwen werden speciaal gebouwd om de hemel te bestuderen. Op de foto hieronder zijn een twaalftal modellen van tempels te zien. Dit soort modellen werden vaak bij mensen thuis bewaard op huisaltaren en daar gebruikt voor bepaalde ceremonies.



Hieronder zijn een tweetal Chinese kompassen te zien met een klok die met behulp van de zon de tijd bepaald. Met behulp van het touw kan de schaduw bepaald worden. Deze schaduw geeft dan weer de tijd aan.



Op de volgende foto zijn een aantal oude lateien te zien die in 1878 door Carl Gustav Bernoulli naar Basel gebracht zijn. De lateien komen uit Guatemala en stammen uit het midden van de 8ste eeuw. De lateien zijn een herinnering aan een oorlog die in 744 tussen een tweetal groepen in Guatemale heeft plaatsgevonden .



Hieronder een foto van de deur van een jaïnistische temple. Het Jainisme een oude Indiase religie. Op deze deur en de balken eromheen worden verschillende goden uit het Jainisme afgebeeld. Ook zijn hier weer allerlei afbeeldingen van hemellichamen zoals de zon en de maan te zien. Deze hemellichamen lopen als een rode lijn door de tentoonstelling heen.





Een aparte zaal was ingericht voor bijzonder grote voorwerpen, die door allerlei volkeren gemaakt zijn. Hieronder op de foto is een gevlochten figuur van een vis afgebeeld. Dit voorwerp is in 1932 door de verzamelaars Theo Meier en Lucas Staehlin gevonden in Frans Polynesië en vervolgens naar het museum in Basel verscheept.

Een ander bijzonder voorwerp was dit kleed met een lengte van bijna 29 meter uit Tonga. De stof waar dit kleed van gemaakt is, werd vaak gebruikt om kleding van te maken, dure voorwerpen in te verpakken en overledenen in te wikkelen.



Hieronder een aantal dubbelmaskers uit kulthuizen voor mannen uit Papua Nieuw Guinea.



In het themagedeelte van het museum waar elke keer een andere wisseltentoonstelling te zien is, werd nu vooral ingegaan op het opnieuw en anders gebruiken van voorwerpen. Bij recycling is er sprake van het verwerken van voorwerpen tot nieuwe grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Bij upcycling worden gebruikte voorwerpen rechtstreeks gebruikt om iets nieuws van te maken.



In mode komen veel aspecten van een bepaalde cultuur naar voren. Ook dit was een onderwerp dat in het tijdelijke deel van de tentoonstelling aan bod kwam. Hier werd dan ook weer ingegaan op de manier waarop verschillende volkeren met behulp van mode invloeden van elkaar overnemen.



In ongeveer twee uur kun je het volledige museum op een goede manier bekijken. Het museum beschikt ook nog over een eigen restaurant annex cafe waar je tussen de middag wat kunt eten. Vanuit het Museum der Kulturen ben je zo op de Münsterplatz waar zich de grote protestante kerk van de stad Basel bevindt.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.