Reisverslag London 2019 deel 2

Tags: 

Vrijdag 12 juli 2019
Op de eerste dag van onze reis in London zijn we naar de “National Gallery” geweest. Dit museum is net als een flink aantal andere musea in London gratis te bezoeken en heeft een grote verzameling schilderijen uit Europa van halverwege de 13de eeuw tot ongeveer 1900. De “National Gallery” ligt aan Trafalgar Square in London. In London hebben we alle dagen gebruik gemaakt van de metro. Zeker wanneer je moet overstappen, zijn de afstanden tussen de verschillende metrolijnen nog behoorlijk. Dus stiekem loop je dan toch nog heel wat kilometer.



Het schilderij op de eerste foto is van Sebastiano del Piombo en laat de opstanding van Lazarus zien zoals die beschreven wordt in het nieuwe Testament. De figuur van Lazarus in het schilderij is ontworpen door Michelangelo, een vriend van deze schilder.



Het volgende schilderij komt van de schilder Pontormo, die leefde in de eerste helft van de 16de eeuw. Het is een afbeelding van Josef en Jacob in Egypte.



De volgende drie schilderijen zijn gemaakt in het einde van de 15de eeuw door de schilder Gerad David. Het middelste schilderij laat de kruisiging van Christus zien.



Op de volgende foto is een ander schilderij te zien dat gemaakt is rond 1520 met een drietal heiligen (Sebastiaan, Rochus en Demetrius). De heilige Sebastiaan is vastgemaakt aan een boomstronk. Links staat Rochus met een pelgrimsstaf. Rechts staat Demetrius. Dit was een officier in het Romeinse leger, die uit een christelijke familie kwam. Tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus in 306 is hij doodgemarteld.



De schilderijen zijn ingedeeld naar de herkomst van de makers. Hieronder een schilder van de Nederlandse schilder Pieter de Hooch uit 1658. Dit schilderij laat de binnenplaats van een huis in Delft zien.



Van Peter Paul Rubens is dit schilderij uit 1612 dat het altaar van de Sint Bavo in Gent laat zien. Eigenlijk was het de bedoeling dat Rubens in opdracht van bisschop Maes een drieluik zou schilderen voor deze kathedraal. Maar nadat de bisschop in 1612 overleed, werd dit project gestopt. Het schilderij is waarschijnlijk dan ook een soort schets ter voorbereiding van dit drieluik.



Het volgende schilderij in dit gedeelte van het museum waar Nederlandse schilders hangen is van Rembrandt. Het is een afbeelding van het feest van de Babylonische koning Belshazzar. Dit feest wordt beschreven in het vijfde hoofdstuk van het boek van Daniel. De drank komt uit vaten die gestolen zijn tijdens de vernietiging van de Eerste Tempel in Jeruzalem.



Het schilderij op de onderstaande foto is van de Franse schilder Pierre Mignard (1612 – 1695). Op het schilderij is de vrouw te zien van het toenmalige hoofd van de Franse vloot. Ze wordt hier afgebeeld als de zeegodin Thetis met twee van haar vijf zonen.



De foto’s die ik voor dit reisverslag geselecteerd heb, zijn slechts een heel klein deel van alles wat er in de National Gallery te zien is. Het is al met al een zeer uitgebreid en ook goed gedocumenteerd museum waar je prima een hele dag rond kunt lopen en dan nog niet alles gezien hebt. Het museum beschikt ook over een restaurant waar we in de middag wat gegeten hebben.



Vervolgens een schilderij uit 1640 van Guido Reni waarbij de herders knielen voor het kindje Jezus.



Een schilderij gemaakt tussen 1510 en 1515 door de schilder Jan Gossaert. Op het schilderij zijn de drie koningen afgebeeld bij de maagd Maria. Caspar knielt voor Maria en de andere twee koningen staan achter Maria.



Het schilderij op de onderstaande foto is van de Italiaanse schilder Canaletto uit 1728 en laat de Campo S. Vidal in Venetië zien. De San Vidal is een voormalige kerk in Venetië, die nu in gebruik is als locatie voor evenementen en concerten.



Een schilderij van de Franse Schilder Drouais uit 1763/1764 van Madame de Pompadour. Zij was een maitresse van koning Lodewijk XV van Frankrijk. Het hoofd van deze markies is apart geschilderd in april 1763. De rest van het schilderij was klaar in mei 1764, een maand na haar dood.



Het volgende schildrij van Edouard Manet uit 1867 laat de executie van keizer Maximiliaan van Mexico zien. Hij was door Napoleon de 3de als keizer weggezet in Mexico maar nadat Mexico in 1867 een republiek werd, werd hij gedood.



De vier schilderijen op de laatste foto van dit deel van het reisverslag naar London zijn van Jean-baptiste-Camille Corot uit 1858. Ze zijn door hem in één week geschilderd en laten zien hoe de zon in een landschap opkomt en weer ondergaat.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.