Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 2

Tags: 

Donderdag 30 juli 2015
Naast München had ik nog een andere stap op de lijst staan om te bezoeken en dat was Stuttgart. Dit is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Vanuit Nürnberg ben je in 2 uur en 15 minuten met een rechtstreekse Intercity trein in Stuttgart.



Rond kwart voor 10 kwam ik dan ook aan op het station van Stuttgart. Dit is op het moment een grote bouwput. Een groot deel van het station is afgebroken omdat er grootschalige nieuwbouw plaats vindt. Dit is het zogenaamde "Stuttgart 21" project.



Tegen dit project zijn veel protesten van de bevolking en er waren dan ook de nodige leuzen te zien tegen deze plannen. Vooral de Duitse Groenen hebben zich sterk tegen "Stuttgart 21" verzet. In 2011 hebben ze hiermee de verkiezingen in Baden-Württemberg gewonnen en leveren nu de premier in een coalitieregering met de Sociaal-Democraten. Ook Stuttgart zelf heeft sinds enkele jaren een Groene burgemeester.



Vanuit het station kun je te voet naar een van de voormalige kasteeltuinen (Oberer Schlossgarten). Er zijn er meerdere in het centrum van Stuttgart en een van deze kasteeltuinen bestaat nu niet meer vanwege de bouwactiviteiten rondom "Stuttgart 21".



Aan deze voormalige kasteeltuin ligt het "Landesmuseum Württemberg". (https://www.landesmuseum-stuttgart.de/). Dit museum geeft een overzicht van de geschiedenis van Baden-Württemberg van de steentijd tot de tegenwoordige tijd. Het museum is in 1862 opgericht door Koning Willem de Eerste.



In de ontvangsthal van het museum hing dan ook een groot portret van deze Koning van Württemberg.



In een zaal op de benedenverdieping van het museum waren als wisseltentoonstelling een aantal schilderijen te zien met beroemde personen uit de geschiedenis van Baden-Württemberg.



De permanente expositie van het museum begon met voorwerpen uit de steentijd, die gevonden zijn in Baden-Württemberg.



Zo was er hier een fragment te zien van een 5.000 oud wiel, een van de oudste overgebleven exemplaren ter wereld.



Na een zaal over de bronstijd, was in de volgende zaal, die over de ijzertijd ging onder andere dit bord met allerlei wiskundige/geometrische patronen te zien.



In het museum was ook een uitgebreide collectie voorwerpen uit de Romeinse tijd te zien. Van sleutelhangers en houten figuren tot een verzameling goden gemaakt van steen.



Uit de tijd van de Franken, was een flinke voorraad sieraden te zien.



En natuurlijk kon een uitgebreide verzameling schilderijen en beelden uit de katholieke tijd niet ontbreken.



Van 1495 tot 1803 was Württemberg een Hertogdom en vanaf 1806 een koninkrijk. In dit gedeelte van het museum werd ingegaan op het ook in deze periode al heersende antisemitisme. In de tijd van Hertog Karel Alexander (1733 - 1737) begon hij met het op orde brengen van de staatsfinancien. Daarbij geholpen door Joseph Süss Oppenheimer. Deze man was van Joodse afkomst en is na het overlijden van de Hertog in een showproces ter dood veroordeeld. Hij kreeg de bijnaam "Jud Süss". In 1940 hebben de Nazi's hierover een antisemitische propagandafilm gemaakt.



Op de schilderijen op de onderstaande foto staan de koningen van Württemberg vanaf 1806 afgebeeld.



In de kelders van het museum is een speciale ruimte met allerlei klokken uit de tijd van de Renaissance en wetenschappelijke instrumenten uit de afgelopen eeuwen.



Ook zijn in de kelders van het museum een aantal cryptes te zien. In het museum was ook nog een wisseltentoonstelling te zien van kunstschatten uit de regio Hohenlohe in het noord oosten van Württemberg. Het was helaas niet toegestaan om hier foto's van te maken.



Na het bezoek aan dit museum heb ik wat door het centrum van Stuttgart rondgelopen. Hierbij kwam ik nog langs de Markthalle van Stuttgart. Dit is een grote hal, die vol staat met allerlei marktkramen waar vooral etenswaren verkocht worden.



In de middag ben ik in het "Haus der Geschichte Baden-Württemberg" geweest. (https://www.hdgbw.de/) Dit museum gaat over de geschiedenis van Baden-Württemberg van de laatste twee eeuwen. Foto's maken in dit museum was helaas niet toegestaan. Het museum begon met de veldtocht naar Rusland van Napoleon in 1812. De periode tot 1866 komt aan bod waarin Baden-Württemberg nog onafhankelijk was en vervolgens de tijd vanaf 1866 waarin het steeds meer een onderdeel wordt van het Duitse Rijk. Er was ook aandacht voor de moderne geschiedenis en zo waren er bijvoorbeeld allerlei protestborden te zien van de grote protesten in 2010 tegen het bouwproject "Stuttgart 21". Ook waren er nog een aantal deeltentoonstellingen over bv. de economie van Baden-Württemberg.



Daarna was het weer tijd om terug te gaan naar het Centraal Station van Stuttgart. Hier is de andere kant van het Centraal Station te zien, waar vroeger ook een deel van de kasteeltuin was.



Voor het Centraal Station van Stuttgart staat permanent een gebouwtje waarin tegenstanders van het project "Stuttgart 21" hun standpunten duidelijk maken.



Om zes uur was het tijd om weer met de trein terug te gaan naar Nürnberg om daar rond kwart over acht aan te komen.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.